Terveys

Verenpainetauti vaivaa joka toista suomalaista aikuista: Jos on korkea verenpaine, pitääkö olla erityisen huolissaan koronasta?

Arviolta ainakin puolella Suomen aikuisväestöstä on verenpaine koholla. Mikä verenpainetauti on? Pitääkö sitä sairastavan olla erityisen huolissaan koronaepidemiasta? Kysyimme asiantuntijalta.

Verenpainetauti vaivaa monia. Suomessa jopa miljoona ihmistä käyttää verenpainetta alentavaa lääkitystä. THL:n mukaan vuonna 2017 lähes puolet yli 30-vuotiaista miehistä ja kolmasosa yli 30-vuotiaista naisista kärsi korkeasta verenpaineesta. Sydän- ja verisuonitaudit ovat Suomen yleisin kuolinsyy.

Lue myös: Huimaako seisomaan noustessa? Saatat kärsiä matalasta verenpaineesta

Mistä verenpainetaudissa on kyse? Miten sitä hoidetaan? Entä pitääkö olla erityisen huolissaan koronaviruksesta, jos verenpaine on korkea? Selvitimme vastaukset yleisiin kysymyksiin verenpainetaudista.

Mikä verenpainetauti on?

Verenpainetaudilla tarkoitetaan kohonnutta verenpainetta. Normaalin verenpaineen yläraja on 140/90mmhg. Raja ei ole biologinen vaan sovittu. 

Verenpainetaudissa verenpaineen nousun taustalla ei yleensä ole muuta sairautta. Joskus harvoin kohonneen verenpaineen taustalta voi löytyä esimerkiksi munuaistauti tai lisämunuaisen toimintahäiriö. Joskus myös se, että syö runsaasti lakritsia, voi saada verenpaineen koholle.

Millaisia oireita kohonnut verenpaine aiheuttaa?

Pelkästään kohonnut verenpaine aiheuttaa harvoin tunnistettavia oireita. Oireet ilmenevät, kun kohonnut verenpaine on jo ehtinyt vahingoittaa valtimoita.

Jos valtimot vahingoittuvat, riskinä on esimerkiksi aivohalvaus tai sydäninfarkti. Joskus kohonnut verenpaine voi aiheuttaa päänsärkyä tai rintakipua. 

Lue myös Annan juttu: Jos saunassa alkaa pyörryttää, kehosi lähettää sinulle vakavasti otettavan varoituksen – lääkäri kertoo, mistä on kyse

Miten verenpainetauti todetaan?

Verenpainetauti todetaan verenpaineen mittauksella. Mittauksia tarvitaan 1–2 kuukaudessa useita, jotta verenpaineesta saadaan tarkka kuva. 

Kotona tehdyt mittaukset antavat usein luotettavamman kuvan verenpaineesta kuin lääkärin mittaukset. Kotona ympäristö on rauhallinen, eikä tilanne jännitä yhtä paljon. 

Kotimittauksiin suositellaan olkavarsimittaria. Verenpainemittareita voi ostaa muutamalla kympillä esimerkiksi apteekista tai elektroniikkaliikkeistä. Mittareita voi myös lainata joistain kirjastoista.

Miten kohonnutta verenpainetta hoidetaan?

Verenpainetauti on tärkeä huomata ajoissa, jotta sitä voidaan hoitaa. Kohonnut verenpaine vahingoittaa elimistön valtimoita. Ennen pitkää seurauksena on erilaisia valtimotaudin oireita: aivohalvauksia, sydäninfarkteja ja alaraajojen valtimoahtaumaa eli katkokävelyä. 

Verenpainetautia hoidetaan lääkkeillä ja elämäntapamuutoksilla. Jos ylipainoa on, sen pudottaminen kannattaa. Myös liikunnan lisääminen ja suolan käytön vähentäminen auttavat. 

Joskus elämäntapamuutokset riittävät laskemaan verenpainetta, mutta useimmiten lisäksi tarvitaan lääkehoitoa. Hoito on tärkeää aloittaa ennen kuin kohonnut verenpaine on ehtinyt vaurioittaa elimistöä. 

Yleensä lääkitystä joudutaan käyttämään loppuelämän ajan, sillä verenpainetauti ei parane kokonaan. Jos muuttaa elämäntapojaan, lääkkeen tarve usein vähenee.

Lue myös: Tällainen on DASH-ruokavalio, joka alentaa verenpainetta ja kolesterolia – ja saa myös painon laskemaan

Voiko tautia ehkäistä?

Verenpainetautia voi jossain määrin ehkäistä, jos suosii kasvis- ja kalapainotteista ravintoa ja vähentää suolan käyttöä. Ylipaino, tupakointi ja vähäinen aerobinen liikunta lisäävät riskiä sairastua verenpainetautiin. 

Lue myös: 10 helppoa vinkkiä vähentää suolan käyttöä

Pitääkö kohonneesta verenpaineesta kärsivän olla erityisen huolissaan koronaviruksesta?

Kohonnut verenpaine itsessään tuskin nostaa riskiä sairastua koronavirukseen. Taudin komplikaatiot sen sijaan voivat nostaa riskiä sairastua siihen vakavasti. Kohonnut verenpaine altistaa esimerkiksi sydämen vajaatoiminnalle ja erilaisille valtimosairauksille.

Toimiva verenpainelääkitys kuitenkin pienentää kuoleman riskiä. Verenpaineen hoitoa ei kannata muuttaa koronaviruksen takia. Kaikki sydänlääkkeet pitää ottaa lääkärin määräyksen mukaan.

Asiantuntijana toimii kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto Mehiläiseltä. Lähteenä käytetty myös: Sydänliitto, THL

Kommentoi

Kommentoi juttua: Verenpainetauti vaivaa joka toista suomalaista aikuista: Jos on korkea verenpaine, pitääkö olla erityisen huolissaan koronasta?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.