Terveys

Kirveleekö pissaaminen? Syyllinen saattaa olla virtsatietulehdus, jonka torjuminen ja hoito on onneksi helppoa

Noin puolet naisista saa elämänsä aikana virtsatietulehduksen. Usein tulehduksen aiheuttavat väärään paikkaan joutuneet bakteerit, jotka aiheuttavat kiusallista kirvelyä. Onneksi kirvelyn kanssa ei tarvitse kärvistellä.

Pissaaminen kirvelee ja vessassa pitää käydä tiheämmin kuin tavallisesti? Oireiden taustalla voi olla virtsatietulehdus. Se on yleinen vaiva, jota ei tarvitse säikähtää. Yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoo, miten virtsatietulehduksia hoidetaan ja ennaltaehkäistään.

Lue myös: Pinnistätkö pissatessa? Ei kannattaisi! Urologian erikoislääkäri kertoo, miksi pissaa ei pidä yrittää vauhdittaa

1. Mistä virtsatietulehdus naisella johtuu?

Virtsatietulehduksia on kolmenlaisia: virtsarakkotulehdus, virtsaputkitulehdus ja munuaisallastulehdus. Tavallisimpia näistä ovat virtsarakko- ja virtsaputkitulehdus.

Useimmiten virtsatietulehdus naisella johtuu siitä, että omasta suolistosta, välilihasta tai nivusesta pääsee bakteereita virtsatieputkea pitkin väärään paikkaan, enimmäkseen virtsarakkoon, harvoin munuaisiin. Munuaisallastulehduksen voi saada myös verenkierron kautta.

Toinen tyypillinen syy virtsatietulehdukseen 45–60-vuo­tiailla naisilla ovat vaihdevuodet. Iän myötä emättimen limakalvot ohentuvat ja kuivuvat, mikä voi lisätä tulehduksia.

Joskus virtsatietulehdus saattaa johtua siitä, että on alkanut pidemmän tauon jälkeen harrastaa aktiivisesti yhdyntöjä uuden seksikumppanin kanssa. Tällaista mekaanisen ärsytyksen aiheut­tamaa tulehdusta kutsutaan honeymoon-kystiitiksi. Kyse ei ole tarttuvasta seksitaudista.

Sen sijaan vastoin yleistä harhakäsitystä kylmettyminen tai vedessä oleskelu eivät lisää virtsatietulehduksia.

2. Kuinka yleinen vaiva virtsatietulehdus on?

Virtsarakkotulehdukset eli kystiitit ovat Suomessa toiseksi yleisimpiä infektioita hengitystieinfektioiden jälkeen. Vuosittain niihin saa hoitoa arviolta 300 000 ihmistä. Munuaisallastulehdukset ovat harvinaisia.

Virtsatietulehdus on naisilla huomattavasti yleisempi kuin miehillä. Työikäinen nainen saa 14 kertaa todennäköisemmin virtsatietulehduksen kuin samanikäinen mies. Syynä on anatomia. Naisella on lyhyempi virtsaputki, jota pitkin bakteerit pääsevät kipuamaan nopeammin virtsarakkoon. Noin puolet naisista kokeekin jossain vaiheessa elämäänsä virtsarakkotulehduksen.

3. Miksi osa naisista saa toistuvia virtsatietulehduksia?

Nuorena virtsatietulehduksen saaneista naisista jopa kolmanneksella on toistuvia virtsatietulehduksia.

Kaikkia syitä siihen, miksi toiset saavat virtsatietulehduksia herkemmin, ei tiedetä. Toistuvat virtsatietulehdukset eivät tarkoita sitä, että ihmisellä olisi huono hygienia tai hän olisi tehnyt jotain väärin.

Lue myös Anna.fi: Lisääkö kuukuppi virtsatietulehdusten riskiä? Asiantuntija vastaa

4. Mitkä ovat virtsatietulehduksen oireet?

Tyypillisiä virtsatietulehduksen oireita ovat tihentynyt tarve virtsata, alavatsakipu, alaselkäkipu ja kirvely virtsatessa. Usein kirvelyä tuntuu virtsaamisen alkuvaiheessa, jolloin kyseessä on virtsaputkiperäinen tulehdus. Jos virtsaaminen kirvelee loppuvaiheessa, tulehdus on virtsarakossa. Harvinaisempi virtsatietulehduksen oire on verivirtsaisuus eli näkyvä veri virtsan seassa.

Munuaisallastulehduksessa on puolestaan harvoin virtsaamiseen liittyviä oireita. Ainoat merkit voivat olla korkea, yli 38 asteen kuume ja selkä- tai kylkikipu.

Toisin kuin usein luullaan, virtsan haju kertoo enemmän syödyistä elintarvikkeista kuin virtsatietulehduksesta tai mistään muusta sairaudesta. Pelkkä virtsan bakteeripitoisuus ei myöskään vaadi hoitoa, jos henkilö ei ole raskaana. Bakteerivirtsaisuus voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja pitää siksi hoitaa raskaana olevilla.

5. Voiko virtsatietulehduksen oireet sekoittaa johonkin muuhun vaivaan?

Virtsaputkitulehdukset voivat oireilla samalla tavalla kuin jotkin virtsaputkeen kohdistuvat seksitaudit. Tällaisia ovat tippuri ja klamydia, jotka pitää ehdottomasti hoitaa. Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa naisilla lapsettomuutta.

Jos on pienikin epäilys siitä, että oireet voisivat johtua seksitaudista, testeihin on syytä mennä kumppaninkin takia. Seksitautitestit ovat tärkeä ja vastuullinen osa seksielämää eikä niissä ole mitään hävettävää.

6. Miten virtsatietulehduksia hoidetaan?

Lievät virtsatietulehdukset voivat mennä ohi itsestään muutaman päivän aikana. Jos oireet häiritsevät tai eivät häviä, lääkäri määrää 3–5 päivän suun kautta otettavan antibioottikuurin.

Kuurin voi saada ilman virtsanäytteestä todettua tulehdusta, jos oireet ovat entuudestaan tutut ja kyseessä on alle 65-vuotias ja terve nainen, joka ei ole raskaana. Kun epäillään munuaisallastulehdusta, pitää tutkia veren tulehdus- ja valkosoluarvot, jotta diagnoosi varmistuu.

Tiuhaan toistuviin virtsaputki- tai virtsarakkotulehduksiin voidaan antaa kerta-annos vahvempaa fluorokinoliantibioottia. Sitä pyritään kuitenkin välttämään, jotta bakteereille ei tule vastustuskykyä.

Limakalvojen ohentumisesta johtuviin virtsatietulehduksiin suositellaan hoidoksi estrogeenihormonia sisältäviä emätinpuikkoja ja -voiteita.

Lue myös: Hoida virtsatietulehdus – lääkäri vinkkaa toimivat keinot, joista yksi on ”kaksoisvirtsaaminen”

7. Miten virtsatietulehdus ennaltaehkäistään?

Käsi- ja intiimihygieniasta huolehtiminen on yksi tapa ennaltaehkäistä virtsatietulehduksia. Vessassa käydessä on tärkeää muistaa pyyhkiä edestä taakse, jotta suolistobakteereja ei pääse virtsaputkeen.

Voimakasta hankausta ja vahvoja pesuaineita pitäisi välttää peseytyessä, sillä mekaaninen ärsytys ja hyvien emätinbakteerien poistuminen voivat aiheuttaa tulehduksia.

Virtsaa ei pidä myöskään pantata, vaan vessaan mennään aina, kun siltä tuntuu. Virtsaaminen huuhtelee virtsaputkea ja siellä oleilevia bakteereja. Tästä syystä vedenjuonnin ja vessassa käynnin lisääminen voivat auttaa torjumaan alkavan tulehduksen.

Jos vettä litkii liikaa, vaarana on, että elimistön neste- ja suolatasapaino häiriintyvät. Veden tarve vaihtelee yksilöllisesti fyysisen aktiivisuuden ja olinpaikan lämpötilan mukaan. Virtsan väri on hyvä indikaattori. Jos virtsa on veden väristä, on vettä tullut juotua liikaa. Tumma virtsa kielii siitä, että vettä on juonut liian vähän.

Jotkut pyrkivät ennaltaehkäisemään virtsatietulehduksia juomalla karpalomehua, joka muuttaa virtsan happamaksi. Tutkimuksissa on kuitenkin erilaisia arvioita siitä, onko karpalomehusta virtsatietulehdusten kannalta todellista hyötyä vai ei. Haittaa siitä ei ainakaan ole.

Jos on taipumusta toistuville virtsatietulehduksille, voi apu löytyä estolääkityksestä, joka otetaan päivittäin tai seksin jälkeen.

Lähteenä käytetty myös Terveyskirjaston artikkelia

.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kirveleekö pissaaminen? Syyllinen saattaa olla virtsatietulehdus, jonka torjuminen ja hoito on onneksi helppoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.