virtsatietulehdus

Hoida virtsatietulehdus – lääkäri vinkkaa toimivat keinot, joista yksi on ”kaksoisvirtsaaminen”

Virtsatietulehdus on kivulias vaiva, jonka hoitoon ei kuitenkaan aina tarvita antibiootteja. Lievä virtsatietulehdus hoituu yleensä myös kotikonstein. Miten alkavan tulehduksen voi taltuttaa itse kotona?

Virtsatietulehdus oireilee tihentyneenä virtsaamisen tarpeena, kirvelynä, pakotuksena virtsarakossa ja kipuina alavatsassa tai -selässä. Joskus virtsan seassa voi myös olla verta.

Kivuliaasta vaivasta kärsii lähes jokainen nainen jossain vaiheessa elämäänsä. Usein tulehdukset liittyvät tiettyyn elämänvaiheeseen, kuten uuden suhteen aloittamiseen tai vaihdevuosiin.

”Kun uuusi seksisuhde aiheuttaa virtsatietulehduksia, puhutaan yhdynnän jälkeisestä honeymoon kystiitistä. Vaiva johtuu siitä, että limakalvot joutuvat hankaukselle alttiiksi, kun seksiä harrastetaan taas tauon jälkeen”, kertoo johtava lääkäri Patrik Währn Lääkärikeskus Mehiläisestä.

”Myös vaihdevuosien jälkeinen estrogeenin väheneminen voi aiheuttaa tulehduksia. Kun limakalvojen omat puolustusmekanismit eivät kuivuessaan toimi enää yhtä hyvin, virtsatieinfektioita tulee herkemmin.”

Millaisia ovat virtsatietulehduksen oireet?

Nämä oireet voivat kertoa virtsatietulehduksesta:

  • Tihentyneenyt virtsaamisen tarve
  • Kirvely
  • Pakotus virtsarakossa
  • Kivut alavatsassa tai -selässä
  • Joskus virtsan seassa voi olla verta

Miten virtsatietulehdus hoidetaan? 

Virtsatieinfektiota hoidetaan tavallisesti 3–5 päivän pituisella antibioottikuurilla. Miehillä antibioottikuurit ovat yleensä hieman pidempiä, 7–10 päivän mittaisia, koska tulehduksen taustalla on usein jokin altistava, anatominen tekijä. Alkavan tai lievän tulehduksen hoitoon ei välttämättä tarvita antibiootteja, vaan tulehdusta voi hoitaa kotikonstein.

Lue myös: Lievä virtsatietulehdus voi helpottua koivunlehdillä

”Mikäli kyseessä on nuori, muuten terve ihminen, jolla ei ole perussairauksia ja oireita on vain vähän tai kohtuullisesti, tulehdusta ei ole pakko hoitaa antibiooteilla”, Währn kertoo.

Tulehdusta voi hoitaa itse kotona juomalla runsaasti vettä ja muita nesteitä. 2–2,5 litraa on sopiva määrä nautittavaksi vuorokauden aikana, jotta virtsarakko tulee varmasti kunnolla huuhdeltua.

”Kuumana kesäpäivänä tai urheillessa nesteitä voidaan tarvita enemmänkin. Mikäli oireilu on voimakasta, ensimmäisen päivän aikana voi juoda jopa kolme litraa nesteitä. Tähän määrään sisältyvät kaikki vuorokauden aikana nautitut nesteet, kuten kahvi, tee ja aamupuuron maito”, Währn neuvoo.

Lue myös: Tankkaustarve kasvaa helteellä – kuinka paljon pitää juoda päivässä? Selvitä tästä oma nestetarpeesi

Nesteitä tulisi nauttia sen verran, että virtsa pysyy vaaleana ja virtsaamisen tarve tulee parin–kolmen tunnin välein.

”Virtsalla kannattaa käydä tarpeen mukaan eikä missään tapauksessa pidättää. Rakon kunnollinen tyhjentyminen on myös tärkeää. Jotta rakko tyhjenisi varmasti, kannattaa kokeilla kaksoisvirtsaamista, eli nousta virtsaamisen jälkeen hetkeksi ylös ja istua sitten uudelleen pöntölle, jotta virtsarakko tyhjentyisi vielä lisää.”

Myös C-vitamiinin riittävästä saannista on hyvä huolehtia. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka erittyy suoraan virtsateihin, happamoittaa virtsaa ja vaikeuttaa bakteerien tarttumista virtsateiden seinämiin. Karpalomehussa on runsaasti C-vitamiinia, joten sitä suositellaan nautittavaksi virtsatietulehduksen yhteydessä. Runsas nesteytys ja karpalomehun juominen voivat myös ehkäistä tulehdusten syntymistä.

Lue myös: Vitamiinit ja hivenaineet – sinäkin saatat kärsiä tämän vitamiinin puutteesta

Miksi virtsatietulehdus iskee useammin naisiin?

Naiset saavat virtsatietulehduksia miehiä helpommin, koska heidän virtsaputkensa on lyhyempi. Mikäli miehelle iskee virtsatietulehdus, taustalla voi olla eturauhasen suurentuminen tai sukupuolitauti, kuten klamydia.

Naisten virtsatietulehduksille altistavat diabetes ja kohdun laskeuma, joka estää virtsarakkoa tyhjentymästä kunnolla. Myös kylmettyminen altistaa virtsatietulehduksille. Sen sijaan sillä, mihin suuntaan vessassa ollessaan pyyhkii, ei ole tulehdusten syntymisen kannalta merkitystä.

”Aiemmin on ajateltu, että takaa eteenpäin pyyhkiminen toisi bakteereja virtsaputken suulle, mutta uusien tutkimusten valossa sillä ei ole merkitystä”, Währn kertoo.

Virtsatietulehduksen aiheuttavat tavallisesti suolistobakteerit, jotka pääsevät limakalvojen kautta virtsaputkeen ja sieltä virtsarakkoon. Huonolla tuurilla bakteeri pääsee kipuamaan munuaisiin saakka, jolloin se aiheuttaa munuaisaltaan tulehduksen.

”Toisin kuin monesti pelätään, hoitamattomasta virtsatietulehduksesta ei automaattisesti seuraa munuaisaltaan tulehdusta. Toki riski sairastumiseen on olemassa, mutta yleensä munuaisaltaan tulehdus on erillinen tauti. Se tulee herkemmin vanhemmille ihmisille ja usein ilman edeltävää virtsatietulehdusta.”

Miten virtsatietulehduskierteen saa katkaistua?

Toistuvista virtsatietulehduksista eroon pääsemiseksi voidaan tarvita jopa estolääkitystä. Jos tulehdukset iskevät yhdynnän jälkeen, hoitokeinoksi voi kokeilla yhdynnän yhteydessä otettavaa antibioottia ja virtsalla käyntiä heti yhdynnän jälkeen.

Vaihdevuosien jälkeiseen estrogeenin vähenemiseen liittyviä toistuvia virtsatieinfektioita voi hoitaa paikallisilla, limakalvojen kuntoa parantavilla estrogeenivalmisteilla tai suun kautta otettavalla estrogeenillä, estrogeenilaastarilla tai -geelillä.

Pahoissa tulehduskierteissä saatetaan joutua turvautumaan pidempään estolääkitykseen.

Estolääkitystä käytetään yleensä puolesta vuodesta vuoteen. Välillä voidaan pitää taukoa antibiootista ja katsoa, onko tulehduskierre jo rauhoittunut.

”Pitkäkestoinen antibioottikuuri on yleensä hoitokeinoista viimeinen. Antibiootit sekoittavat elimistön normaalin bakteerikannan. Siksi antibioottikuurin yhteydessä kannattaisi aina syödä maitohappobakteereita. Maitohappobakteereista huolimatta antibiootit aiheuttavat kuitenkin haittavaikutuksia suolistoon.”

Lue myös Anna.fi: Voiko yksinkertainen C-vitamiinikikka auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksia? Kysyimme lääkäriltä

Keskustelu

Artikkelin lääkäri ei varmasti itse ole ikinä sairastanut virtsatietulehdusta. Niin kivulias se on ettei siinä urheilla tai miettiä milloin käydä vessassa.

Mielummin hammassärky kuin virtsaputken tulehdus.olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa.

Kyllä virtsatien tulehdus on kivulias ja mulla tulee usein vertakin, aina antibioottikuuri on kirjoitettu, ole jo 14v asti sairastellut tätä viheliäistä vaivaa. Muistan että on ollut jopa kesällä kun ajeltiin moottoripyörällä paljon.

Kyllä virtsatien tulehdus on kivulias ja mulla tulee usein vertakin, aina antibioottikuuri on kirjoitettu, ole jo 14v asti sairastellut tätä viheliäistä vaivaa. Muistan että on ollut jopa kesällä kun ajeltiin moottoripyörällä paljon.

Ei tosiaankaan ’tarvitse’ käydä esim 3 tunnin välein pissalla kun kipu on niin kova ja pissahätä jatkuva ettei lääkärin odotushuoneessakaan voi välttämättä olla vaan kuulostella vessassa, joko oma nimi huudetaan.

Virtsatietulehduksia olen sairastanut varmaan 50, yhden kerran olen syönyt antibioottikuurin. Ei kestä muutamaa päivää enempää, vaikka ihan hirveetähän se on. Eipä tuo tullut esiteininä edes mieleen, että tästä lääkäriin voisi mennä. Ajattelin että on ihan normaalia että välillä pissaaminen kirvelee.

Jos menisi aina munuaisiin tai jatkuisi loputtomiin, niin olis kuoltu sukupuuttoon, kun antibiootteja on ollut olemassa vasta reilu 60 vuotta. Eikä nuo kohta enää taida tepsiä tähänkään vaivaan, kun resistentit bakteerit lisääntyy.

En ole vuosikausiin hakenut antibioottia virtsatietulehdukseen. Paljon vettä ja C-vitamiinia. Jos on kipeä niin kipulääkettä sen päivän tai parin ajan mitä vaiva kestää. Antibiootista toipuminen vie aina viikkoja, kun suolisto sekaisin.

Nuorena aikuisena alkoi ja kovat antibioottikuurit tuli nautittua , sulfa nimisenä sain ! Sitten monen vuoden tauko ja nyt vanhemmilla päivillä taas alkanut vaivaamaan . Lääkärini laittoi aina uuden 5 pv kuurin varoiksi … sitten aloin käymään eri lääkärillä ja hän sanoi ehdoton ei , kävin kokeessakin ja senjälkeen olen nuutamat tosi kivuliaat / kauheat tulehdukset taas kärsinyt ilman antibiootteja ! Nyt olen syönyt purkillisen puolukkahilloa ja aroniaa … !? Tuskat on kovat !

Kommentoi juttua: Hoida virtsatietulehdus – lääkäri vinkkaa toimivat keinot, joista yksi on ”kaksoisvirtsaaminen”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X