Terveys

Voiko hammaskiveä poistaa itse? 7 kysymystä hammaskivestä – asiantuntija vastaa

Hammaskivi on hampaan pinnalle kovettunutta bakteerimassaa ja kalkkisuoloa. Mitä haittaa hammaskivestä on ja miten siitä pääsee eroon? Suuhygienisti Tiina Vartimo Oral Hammaslääkäreistä vastaa.

1. Mitä on hammaskivi?

Hampaiden pinnalle muodostuu hammaskiveä, kun suun bakteerimassat ja syljen mineraalit, eli pääasiassa kalsium pääsevät kovettuman. Hammaskiveä voi muodostua ienrajaan tai ikenen alle, juuren pinnalle.

2. Mitä haittaa hammaskivestä on? Onko se vaarallista?

Hammaskivi on on kovettunutta bakteerimassaa, joten se altistaa ientulehdukselle. Ientulehdus oireilee tyypillisesti verenvuotona hampaita harjatessa. Hoitamattomana vaiva voi johtaa parodontiittiin, eli hampaan kiinnityskudossairauteen.

Ientulehduksen lisäksi hammaskivi voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja pahaa makua suussa.

Hammaskiveä on myös työläämpää ja epämiellyttävää puhdistaa, kun se pääsee kivettymään syvälle hampaan pintaan.

Lue myös: Ientulehdus voi olla hengenvaarallinen – näin tunnistat ja hoidat sen

3. Mistä hammaskiven tunnistaa?

Hammaskiveä on haastavaa tunnistaa omasta suusta, mutta sävyltään se on hieman kellertävää. Kielellä tunnustelemalla hampaan pinta voi tuntua karhealta ja epätasaiselta. Ikenen alle muodostunutta hammaskiveä ei pysty edes näkemään.

Jos hampaissa on paljon hammaskiveä, puhdistaminen voi tuntua vaikealta eikä hammas välttämättä tunnu puhtaalta edes pesun jälkeen. Hampaat saattavat myös tihkua verta puhdistaessa, mikä on selvä merkki hammaskiven aiheuttamasta ientulehduksesta.

Hammaskiveä on vaikea nähdä, mutta kielellä tunnustelemalla hampaan pinta tuntuu karhealta ja epätasaiselta.
Hammaskiveä on vaikea nähdä, mutta kielellä tunnustelemalla hampaan pinta tuntuu karhealta ja epätasaiselta.

4. Miten hammaskiveä voi ehkäistä?

Kaikkein tärkeintä hammaskiven ehkäisyssä on hampaiden päivittäinen puhdistus: huolellinen harjaus kahdesti päivässä ja välien puhdistaminen hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Kun bakteerimassan puhdistamisesta huolehtii omatoimisesti, se ei pääse kivettymään hampaisiin.

Lue myös: Pitäisikö hampaat langata ennen vai jälkeen hammaspesun? Kysyimme hammaslääkäriltä vinkit hammasvälien puhdistukseen

5. Voiko hammaskiveä poistaa kotikonstein?

Hammaskiveä ei missään nimessä suositella poistettavaksi itse, vaan se kannattaa antaa hammaslääkärin tai suuhygienistin tehtäväksi. Hammaskivi on yleensä niin tiiviisti kiinni, ettei sitä saa kotikonstein irti.

Hammaskiveä poistetaan erityisillä hammaskivi-instrumenteilla tai -laitteilla. Kotikutoisilla poistoyrityksillä saa luultavasti vain enemmän hallaa aikaiseksi, kun poistamiseen ei ole koulutusta eikä kotoa löydy steriilejä välineitä.

6. Kuinka usein hammaskiveä pitäisi poistattaa?

Sopiva poistoväli on hyvin yksilöllistä: kolmesta kuukaudesta noin 1,5 vuoteen, täysin suusta riippuen. Yksilöllistä suositusta kannattaa aina kysyä hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Lue myös: Vaivaako hammaslääkäripelko? Rauhoittavat ja ilokaasu voivat auttaa – näissä tilanteissa voi saada myös nukutuksen

7. Kuka on hammaskiven riskiryhmää?

Lähes jokainen kuuluu hammaskiven riskiryhmään, sillä hammaskiveä voi muodostua kenen tahansa suuhun. Suurin riski on heillä, jotka eivät puhdista hampaita tarpeeksi hyvin – eli ihmiset, jotka eivät harjaile aamuin ja illoin, eivätkä puhdista välejä juuri koskaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko hammaskiveä poistaa itse? 7 kysymystä hammaskivestä – asiantuntija vastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.