Hengityssuojain naisella

Voiko hengityssuojain estää flunssan? Asiantuntija: Nämä 2 muuta keinoa toimivat paremmin – jotain hyötyä suojasta kuitenkin on!

Voiko hengityssuojain estää flunssan tai influenssan saamisen tai tartuttamisen? Aasiassa suosittu hengityssuojain tuskin tekee läpimurtoa Suomessa lähiaikoina, mutta jotain hyötyä suojaimesta on.

Hengityssuojain voi olla monenmallinen. On suu-nenäsuojaimia, jotka suojaavat roiskeilta ja pisaroilta. Jotkin hengityssuojaimet suodattavat ilmasta epäpuhtauksia ja suojaavat ilmatartunnalta sekä pieniltä partikkeleilta. Osa hengityssuojaimista on varustettu venttiilillä.

”Eri suojaimet on tarkoitettu erityyppisiin tilanteisiin ja erityyppisiin tartuntoihin”, tutkimusprofessori Outi Lyytikäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Hengitystieinfektioita, kuten influenssaa ja flunssaa, aiheuttavat virukset tarttuvat roiskeiden ja pisaroiden välityksellä, yskiessä ja aivastaessa.

Lue myös: Flunssa vai influenssa? Näistä merkeistä tunnistat taudit

Suojaako hengityssuojain flunssalta tai influenssalta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele suu-nenäsuojainten käyttöä oireettomilla.

”Suu-nenäsuojaimen käytöstä ei ole haittaa, mutta paras suoja influenssalle rokottaminen ja hyvä käsi- ja yskimishygienia. Suojain tulee vasta niiden jäkeen”, Lyytikäinen kertoo.

”Periaatteessa suu-nenäsuojain voisi estää flunssan saamisen, jos joku pärskisi suoraan kasvoille tai jos itse pärskii. Se vähentää roiskeita ja pisaroita vastaavalla tavalla, kuin suun suojaaminen aivastamisen tai yskimisen ajaksi nenäliinalla.”

Sairaan ihmisen yskiessä tai aivastaessa levittämät pisarat putoavat nopeasti maahan, eivätkä kulkeudu metriä kauemmaksi.

Virus voi levitä suorana pisaratartunta, suorana kosketuksena käsien välityksellä tai epäsuorana kosketuksena pinnan kautta, esimerkiksi ovenkahvan kautta.

”Suojain voi estää, ettei koskettele käsillä niin helposti omaa nenää ja suuta, ja estää näin käsien kautta tulevaa tartuntaa.”

Sairastunut voi harkita suu-nenäsuojaimen käyttöä suojatakseen muita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan influenssan oireita saanut henkilö saattaa vähentää lähellä olevien tartuntariskiä käyttämällä suojainta. Suojain voi estää hengitystie-eritteiden leviämistä sairaan yskiessä tai aivastaessa.

Lyytikäinen muistuttaa, että suojain on kertakäyttöinen. Käytetty suojain laitetaan muovipussiin, joka suljetaan ja laitetaan talousjätteisiin. Kädet pestään tai desinfioidaan suojaimen hävittämisen jälkeen.

Lue myös: Tunnetko flunssan oireet? Nämä 4 oiretta kertovat, että olet sairastunut

Hengityssuojain suojaa katupölyltä ja siitepölyltä

Allergia-, iho- ja astmaliitto kertoo, että hengityssuojain on hyvä apu keväistä katupölyä ja siitepölyä vastaan. Hengityssuojaimessa pitää olla uloshengitysventtiili, ja sen pitää istua kasvoilla riittävän tiiviisti.

”Vasta, kun hengityssuojain on tiiviisti kasvoilla, se on tehokas. Jos suojain ei ole tiivis, se ajaa saman asian kuin suu-nenäsuojus, eli suun ja nenän limakalvoille ei tule roiskeita. Hengityssuojaa ei voi käyttää pitkään, sillä sen kautta on raskas hengittää”, Lyytikäinen kertoo.

Hengityssuojain

Allergia-, iho- ja astmaliitto suosittelee hengityssuojainta terveille ja lievää astmaa sairastaville. Keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavalle tai yli 65-vuotiaille ei suositella hengityssuojainta.

Suojaimia löytyy esimerkiksi rautakaupoista, apteekeista ja hyvin varustetuissa päivittäistavarakaupoissa.

Katso Allergia-, iho- ja astmaliiton videolta ohjeet hengityssuojaimen käyttöön

Muut lähteet: THL, Allergia-, iho- ja astmaliitto

Käytätkö hengityssuojainta?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voiko hengityssuojain estää flunssan? Asiantuntija: Nämä 2 muuta keinoa toimivat paremmin – jotain hyötyä suojasta kuitenkin on!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X