Nainen katsoo kuumemittaria

Voi ei, kuume nousi! Voiko se johtua liiasta stressistä? Lääkäri vastaa

Nousiko kuume kesken stressaavan viikon? Voisiko kehon lämpötilan nousu johtua henkisestä kuormituksesta? Asiantuntija vastaa. 

Voiko stressaaminen nostaa kuumeen, Terveystalon työterveys- ja erikoislääkäri Toni Vänni?

Periaatteessa mielialojen ei pitäisi vaikuttaa kehon lämpötilaan. Keho ei lämpene ajattelemalla. Pikemminkin lämmin suihku, saunominen, urheileminen tai auringonotto voivat nostaa kehon lämpötilaa.

Pitkään jatkuneella voimakkaalla henkisellä kuormituksella ja stres­sillä on kuitenkin fyysisiä vaikutuksia ja ne voivat joskus aiheuttaa pientä lämpöilyä.

Tyypillisempää kuitenkin on, ­että taustalla on jokin sairaus, jonka jälkeen kehon termostaatti hakee vähän aikaa oikeaa lämpötilaa. Esimerkiksi pusutaudin eli mononuk­leoosin jälkeen pieniä kuumepiikkejä voi esiintyä useiden viikkojen ajan.

Lue myös: Katkonaisten unien syyllinen on usein stressi – näin nukut paremmin!

Milloin kuumeesta on syytä huolestua?

Korkea tai pitkään jatkunut kuume kannattaa aina tarkastuttaa lääkärillä. Kuume on kehon immuunipuolustuksen reaktio häiriötilaan.

Keho nostaa lämpötilaa tehdäkseen ulkopuolisen viruksen tai bakteerin elämän vaikeaksi. Lääkärin näkökulmasta kuume ei ole kovin hyödyllinen asia, sillä se harvoin tappaa tehokkaasti taudin aiheuttajaa. ­Nykyään lääketieteellä on tarjolla paljon tehokkaampia hoitomuotoja, ­kuten antibiootit.

Lue myös: Kuumeen hoito kotikonstein: lääkkeellä alas vai hikoilemalla pois? Lääkäri kertoo oikean hoidon

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Lämpöä voi nousta stressistä tai ahdistuneisuudesta. Ainakin omalla kohdallani on niin käynyt. Aikanaan olin koulukiusattu 7-8 luokilla. Varsinkin liikuntatunti päivät olivat kammottavia, koska opettaja ei koskaan ollut läsnä pukuhuoneen puolella ja niin ollen se oli kiusaajille otollinen paikka hyökätä. Kiusaaminen ei ollut fyysistä, mutta se sanallisesti toteutettu henkinen kiusaaminen tuntui ainakin yhtä pahalta. Niin ollen aloin pelätä niitä koulupäiviä. Monesti minulla niinä aamuina nousi lämpöä (37,2-37,5) ja siten sain luvan jäädä kotiin. Kun vanhempien lähdettyä olin yksin kotona, kuume laski välittömästi.

Kommentoi juttua: Voi ei, kuume nousi! Voiko se johtua liiasta stressistä? Lääkäri vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X