Terveys

Vuotavatko hampaasi verta harjatessa? Älä jätä vaivaa hoitamatta – seuraukset voivat olla vakavat

Verta tihkuvat ikenet ovat merkki ientulehduksesta, joka on lähes yhtä yleinen sairaus kuin flunssa. Hoitamattomana ientulehduksella voi olla vakavat seuraukset, kertoo suuhygienisti Tiina Vartimo.

Verta vuotavat ikenet ovat monelle tuttu vaiva hampaita harjatessa. Onko syytä huolestua? Harjasinko vain liian kovakouraisesti vai mistä viheliäs ongelma johtuu?

Kun ikenet tihkuvat verta, se kielii ientulehduksesta, joka on bakteerien aiheuttama tila ienrajassa, kertoo Oral Hammaslääkäreiden suuhygienisti Tiina Vartimo. Ientulehdus on varsin yleinen vaiva, jonka muita oireita ovat esimerkiksi ikenien arkuus, turvotus ja punoitus, mutta usein tulehdus voi olla jopa oireeton.

Ientulehduksesta johtuvaa verenvuotoa saattaa ilmetä myös esimerkiksi hammaslääkärin vastaanotolla, jos ikeniin on kertynyt paljon hammaskiveä ja edellisestä hoitokerrasta on vierähtänyt pidempi tovi.

Ientulehdus – mistä se johtuu?

Suurin osa ihmisistä kärsii ientulehduksesta jossain vaiheessa elämäänsä silloin, jos on harjannut hampaansa hetkellisesti huonommin. Kun bakteerimassa on kytenyt ienrajassa tarpeeksi pitkään, ientulehdus on elimistön luonnollinen puolustusreaktio.

”Samalla se on merkki siitä, että hampaiden puhdistamista ei ehkä ole hoidettu niin huolellisesti kuin olisi syytä tehdä”, Vartimo sanoo.

Jos vaivan antaa jatkua tarpeeksi pitkään, ientulehdus voi kroonistua. Silloin se voi myös edetä parodontiitiksi, eli kiinnityskudossairaudeksi, joka voi pahimmillaan aiheuttaa isomman tulehdusreaktion suuhun ja johtaa hampaiden irtoamiseen. Hoitamaton iensairaus voi vaikuttaa myös laajemmin yleisterveyteen.

Ientulehdusta voi hoitaa kotona – muista ainakin nämä

Ientulehdus ei välttämättä vaadi hammaslääkärikäyntiä tai lääkehoitoa, vaan se on hoidettavissa kotona arkista puhdistusrutiinia muuttamalla.

”Voisi jopa sanoa, että ientulehduksessa on paras mahdollinen ennuste. Omaa tekemistä muuttamalla vaivasta voi päästä kokonaan eroon”, Vartimo sanoo.

Ientulehduksen hoidon kulmakivi on puhdistaa hampaiden välit päivittäin langalla ja harjata hampaita kahdesti päivässä, mieluusti sähköhammasharjalla.

Hammasvälejä puhdistetaan esimerkiksi hammaslangalla ja hammasväliharjalla. 
Hammasvälien puhdistus kerran päivässä pesun yhteydessä auttaa ehkäisemään reikiintymistä ja iensairauksia. Kuva: Kari Hautala

Jos hampaiden välit ovat ahtaat, lanka on paras väline välien puhdistukseen. Esimerkiksi ritsan näköinen lankain on kätevä, lähes jokaiseen suuhun sopiva väline. Isompiin väleihin Vartimo suosittelee silikonista harjatikkua tai pulloharjan näköistä hammasväliharjaa. Ne ovat usein tehokkaampia puhdistajia kuin perinteinen hammaslanka.

Lue myös: Pitäisikö hampaat langata ennen vai jälkeen hammaspesun? Kysyimme hammaslääkäriltä vinkit hammasvälien puhdistukseen

Vartimo muistuttaa myös säännöllisten hammashoitokäyntien tärkeydestä. Hammaskivi ylläpitää ientulehdusta, joten ientulehduksen hoitaminen voi vaatia hammaskiven poiston.

”Ammattilainen näkee suusta haasteet ja ongelmat, jos niitä on. Vastaanotolla katsotaan myös yksilöllisesti sopivimmat puhdistusvälineet.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuotavatko hampaasi verta harjatessa? Älä jätä vaivaa hoitamatta – seuraukset voivat olla vakavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.