Terveys

Yläselän kivulle altistaa yksi yleinen asia – asiantuntija kertoo, mitkä oireet yläselkäkivun kanssa viittaavat johonkin huolestuttavaan

Yläselkäkipu on herkästi uusiva vaiva. Yläselkäkivuista kärsivän kannattaa ehdottomasti välttää yhtä asiaa.

Yläselkäkipu on yleensä paikallinen, lapojen välissä tuntuva oire. Kipua voi tuntua myös kehon etupuolella rintalastan seudulla, hartioissa, niskan alueella tai käsissä. Kipuun voi joissain tapauksissa liittyä puutumisoireita, tunnottomuutta ja lihasheikkoutta.

”On hyvä muistaa, että kipu on myös kokemus. Jos ihminen on ahdistunut, kipu voi tuntua huomattavasti pahemmalta kuin ihmisellä, joka ei tunne itseään ahdistuneeksi. Ärtynyt selkä voi olla hyvinkin mitätön oire, jos elämässä on muuten kaikki hyvin”, muistuttaa fysioterapeutti (OMT) Teemu Ripatti Lääkärikeskus Mehiläisestä.

Yläselkäkipu on yleinen oire

Yläselkäkivuista kärsii suuri osa ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä. Arviolta joka neljäs suomalainen kärsii yläselkäkivusta vuosittain. Miehillä selkäkipujen esiintyvyys ei lisäänny iän myötä, mutta naisilla selkäkipu yleistyy hieman iän karttuessa.

Fysioterapeutin vastaanotolla vaiva näkyy tiuhaan.

”Yläselkäkivun vuoksi hakeudutaan lääkäriin, fysioterapeutille tai hierojalle suhteellisen herkästi, jos kipu alkaa haitata elämää tai jos oire on uusi ja tuntematon.”

Pahimmillaan hyvänlaatuinenkin yläselkäkipu rajoittaa elämää merkittävästi. Kipu voi saada välttämään tiettyjen liikkeiden tekemistä tai muuten rajoittaa elämää.

”Yhdellä neljäsosalla hankalaa kipua potevista vaiva haittaa arkea niin paljon, että kivun vuoksi jää asioita tekemättä. Jos kipu johtuu yläselän lihaksen, lihaskalvon tai nivelen ärtymisestä, myös hengittäminen voi muuttua hankalammaksi, sillä yläselkä ei pysty laajenemaan kunnolla hengityksen mukana”, Ripatti toteaa.

Mistä yläselkäkipu johtuu?

Tavallisesti yläselän kipu johtuu lihaksen, lihaskalvon tai nivelen ärtymisestä. Valtaosa yläselän kivuista on vaarattomia. Usein ne liittyvät siihen, miten ihminen käyttää selkäänsä ja millaiset elintavat hänellä on.

Tupakointi, ylipaino ja geenit voivat altistaa yläselän kivuille. Jos suvussa on runsaasti yläselkäkipuja, niitä voi tulla itsellekin helpommin.

”Ryhdillä ei ole merkittävää vaikutusta yläselän kipuihin. Nuorilla ihmisillä Scheuermannin taudiksi kutsuttu selkänikamien kasvuhäiriö voi tosin aiheuttaa yläselkään kumaran ja siten altistaa yläselkäkivuille”, Ripatti kertoo.

Myös jotkin vakavammat sairaudet voivat oirehtia yläselkäkipuina.

”Sisäelimissä voi olla vikaa, joka säteilee yläselkäkipuina. Jos rinnassa ja selässä tuntuu kipua, sen aiheuttajana voi olla sydän tai keuhkot. Maksaan ja vatsaan liittyvät oireet voivat myös säteillä yläselkään. Jos on tiedossa, että maksa-arvoissa on ongelmia, kannattaa lähteä lääkäriin herkemmin selvittämään, voisiko kipu liittyä siihen”, Ripatti kehottaa.

yläselkäkipu vaivaa naista
© iStockphoto

Hakeudu aina lääkäriin, jos yläselkäkipuun liittyy näitä oireita!

Sisäelinperäisellä yläselkäkivulla voi olla vakavia seurauksia.

Lääkäriin kannattaa hakeutua viimeistään siinä vaiheessa, jos

”Erityisesti jos kipu ilmenee ensimmäistä kertaa, lääkäriin on syytä hakeutua herkemmin. Monesti ihminen hakeutuukin silloin lääkäriin selvittämään, tuleeko oire sydämestä. Jos oire on ennestään tuttu, ei lääkäriin meno ole aina välttämätöntä.”

Jos yläselkäkipu on epämääräinen, eikä tunnu jossakin tietyssä asennossa tai tietyn liikkeen jälkeen, kannattaa hakeutua lääkäriin. Yläselkäkivun vuoksi on hyvä käydä lääkärissä myös silloin, jos on aiemmin sairastanut syövän. Yläselän alueelle ilmaantuu herkemmin etäpesäkkeitä. Siksi kivun syy kannattaa selvittää lääkärissä.

”Jos kipu kestää useamman viikon, eikä lähde paranemaan, viimeistään kuuden viikon kohdalla olisi aika käydä lääkärissä etenkin silloin, jos kipu vaivaa ensimmäistä kertaa”, Ripatti neuvoo.

Näin hyvänlaatuista yläselkäkipua hoidetaan

 Lääkärissä selvitetään ensin, mistä yläselkäkipu johtuu. Tarvittaessa vaivaa lääkitään särkylääkkeillä tai lihasrelaksanteilla. Lääkehoidon tukena voi olla fysioterapeutin tai esimerkiksi osteopaatin antamat harjoitteluohjeet, hieronta ja nikamien käsittelyt. Leikkaushoitoon päädytään vain harvoissa tapauksissa.

Kun yläselkäkivun vuoksi hakeudutaan fysioterapeutille, siellä selvitetään ensin, kuinka pitkäkestoisesta vaivasta on kyse. Fysioterapiaan hakeutuvat ovat tavallisesti poteneet kipua jo pidempään.

Ensimmäiseksi fysioterapeutin luona tarkastellaan sitä, mitä ihminen tekee ja millä tavoin hän käyttää selkäänsä.

Yksi selkeä syy ongelmille on selän liian yksipuolinen käyttö. Vaikka rakenteemme on siihen tehty, emme pahemmin heitä enää mitään, ellemme harrasta jotakin urheilulajia.

”Jos selässä ei ole liikkeen tuomaa kuormitusta, se asia kannattaa laittaa ensin kuntoon ja katsoa, jatkuuko vaiva vielä sen jälkeen. Kannattaa myös miettiä, milloin on viimeksi hengästynyt ja oikeasti käyttänyt rintakehän aluetta. Yllättävän moni vastaanotolleni tulevista sanoo, ettei muista”, Ripatti toteaa.

Jos on kärsinyt pidempään yläselkäkivuista, kehon käyttöön on syytä tehdä pysyviä muutoksia. Se onnistuu esimerkiksi erilaisten fysioterapeuttisten harjoitteiden avulla.

”Lisäksi sauvakävely sopii mainiosti yläselkävaivojen taltuttamiseen. Selkä liikkuu kävelysauvojen ansiosta enemmän kävellessä ja samalla keho saa pientä voimaharjoitusta.”

Lue myös: Selkävaivat eivät aina oireile selässä, vaan kipu voi tuntua reidessä tai sisäelimissä – katso kuvasta, missä päin kehoa selkäsairaudet voivat vihoitella 

Älä jää paikallesi, jos yläselkäkipu yllättää

Yläselän kipu on herkästi uusiva vaiva. Monesti siitä kuitenkin pääsee nopeammin eroon, kun uskaltaa lähteä liikkeelle.

”Kivut ovat yleisesti ottaen sellaisia, että niitä tulee ja menee. Mitä paremmin on tietoinen siitä, ettei kivussa ole kyse mistään vakavasta ja uskaltaa lähteä liikkeelle, sitä nopeammin vaiva todennäköisesti paranee. Selkäkivuissa sänkyyn jääminen on viimeinen asia, mitä kannattaa tehdä”, Ripatti muistuttaa.

Yläselän kipu kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoihin. Jos vaiva ei ole kuudessa viikossa parantunut, kannattaa hakeutua jatkotutkimuksiin.

Jos yläselkäkivut ovat vaivanneet aiemmin, on hyvä välttää passiivisuutta. Liikunta toimii myös kipujen ennaltaehkäisynä.

”Kehomme on tehty liikkumaan, vaikka yhteiskunta ohjaa meitä siihen, että istumme päätteiden ääressä ja kuljemme autolla, taksilla ja bussilla joka paikkaan. Yhteiskunnan pitäisi panostaa enemmän siihen, että ihmisillä olisi mahdollisuus liikkua monipuolisesti. Silloin pärjäisimme paremmin yläselkäkipujemme kanssa.”

Lue myös Anna.fi: Älä anna selkäkivun rajoittaa elämääsi liikaa – nämä liikuntalajit sopivat selkäkipuiselle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yläselän kivulle altistaa yksi yleinen asia – asiantuntija kertoo, mitkä oireet yläselkäkivun kanssa viittaavat johonkin huolestuttavaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.