Hyvinvointi

Siankärsämö on vanha konsti puhdistaa haavat, mutta tiesitkö, että se voi auttaa liialliseen kuukautisvuotoon?

Siankärsämöllä on pitkät perinteet rohtokasvina. Naisten rohdoksi kutsuttu lääkekasvi hillitsee voimakkaita kuukautisvuotoja ja lievittää virtsatietulehdusta.

Siankärsämö on pohjoisen pallonpuoliskon käytetyin lääkekasvi. Sen parantavista ominaisuuksista on tiedetty jo kauan. Siankärsämöä kutsuttiin sota-aikoina sotilaan rohdoksi, sillä sotilaat musersivat kasvin lehtiä haavoilleen ja laittoivat niitä kenkiensä sisään, jotta he pystyivät helpommin kävelemään pitkiä matkoja kipeillä ja haavaisilla jaloillaan.

Lue myös: Kärsitkö kivuliaista ja runsaista kuukautisista? Apu voi löytyä näistä yrteistä!

Siankärsämön käyttö

Antiseptisen vaikutuksensa vuoksi siankärsämö on tehokas hoito tulehduksiin ja kipuihin.

”Siankärsämöä on käytetty jo pitkään haavojen parantajana. Sillä on samanlaisia vaikutuksia kuin piharatamolla, eli se tyrehdyttää verenvuotoa ja ehkäisee tehokkaasti tulehduksia. Siksi siitä apua myös voimakkaiden kuukautisvuotojen hillitsemisessä”, kasvitieteilijä Sinikka Piippo kertoo.

Naisten rohdoksikin kutsuttu siankärsämö voi auttaa paitsi kuukautisvaivoihin, myös virtsatietulehdukseen ja vaihdevuosioireiluun. Verenvuoto ja kuukautisvaivat pahenevat usein juuri ennen vaihdevuosia.

”Siankärsämö auttaa kuukautiskipuihin ja liiallisiin vuotoihin tehokkaimmin, kun sitä nautitaan teenä tai laitetaan kylpyveteen”, Piippo toteaa.

Siankärsämö puhdistaa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa

Siankärsämöllä uskotaan olevn monia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Se esimerkiksi voi alentaa verenpainetta ja verensokeria sekä parantaa aineenvaihduntaa ja helpottaa siten reumaattisia vaivoja. Siankärsämön sisältämät parkkiaineet hillitsevät ripulia. Sen lisäksi kasvia on käytetty kuumerohtona.

”Siankärsämöllä uskotaan olevan kehoa puhdistavia ja myrkkyjä poistavia vaikutuksia”, Piippo kertoo.

Siankärsämön lehtiä ja kukkia käytetään rohtotarkoituksessa. Lehdissä on runsaasti karvasaineita, jotka parantavat ruoansulatusta ja ruoan imeytymistä.

Siankärsämö toimii myös mausteena

”Siankärsämön lehdet sopivat hyvin myös mausteeksi. Niitä voi silputa esimerkiksi voileivälle tai dipin sekaan. Kovat kukat sopivat paremmin rohdoksi. Siankärsämöstä voi valmistaa kylpyjä, voiteita ja kääreitä, jotka auttavat suonikohjuihin ja peräpukamiin”, Piippo toteaa.

Rohtokasvi saattaa aiheuttaa kosketusallergiaa

Siankärsämöt kasvavat niityillä ja peltojen ja metsien reunoilla ympäri Suomen. Kasvi viihtyy aukeilla paikoilla, koska se tarvitsee runsaasti valoa.

”Siankärsämöä kasvaa runsaasti myös asutuilla paikoilla. Monilla on siankärsämöä koristekasvina omalla pihallaan tai puutarhassaan. Jalostetut, eriväriset siankärsämöt ovat yleistyneet kovasti. Ihmiset eivät useinkaan tiedä, millaisesta kasvista on kyse, eivätkä sitä, että myös jalostettuja siankärsämöitä voisi käyttää lääkekasvitarkoituksessa”, Piippo muistuttaa.

Siankärsämö kuuluu mykerökukkaiskasveihin, joka on maailman toiseksi yleisin kasviheimo. Mykerökukkaiset voivat aiheuttaa monenlaista allergiaa, kuten kosketusihottumaa, mikä kannattaa pitää mielessä, kun rohtokasvia kokeilee.

Lue myös Annan juttu: Vinkit siankärsämön käyttöön

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siankärsämö on vanha konsti puhdistaa haavat, mutta tiesitkö, että se voi auttaa liialliseen kuukautisvuotoon?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.