Hyvinvointi

Voivatko vääränlaiset silmälasit heikentää näköä? Entä heikentyykö näkö silmälaseja käyttämällä? Optikko vastaa 7 yleiseen väitteeseen

Optikkoliikkeessä törmätään päivittäin kummallisiin käsityksiin näöstä ja silmälaseista. Optikko kertoo, ovatko yleiset käsitykset totta vai tarua.

Silmälaseihin ja näköön liittyy paljon uskomuksia, joista osa on totta ja osa pelkkiä myyttejä. Monet väärät käsitykset pitävät pintansa vuosia, vaikka niille ei ole löytynyt tieteellistä näyttöä, kertoo Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen.

”Uskomuksia todellakin riittää. Optikkoliikkeissä niihin törmätään viikottain, ellei päivittäin”, Lehvonen kertoo.

Nyt pistetään luulot pois. Lehvonen kertoo, ovatko yleiset väitteet totta vai tarua.

Lue myös: Voiko likinäön aiheuttaa itselleen ruudun tuijottamisella? Silmätautien erikoislääkäri vastaa

Väite 1: Näkö heikentyy silmälaseja käyttämällä.

Tarua.

Moni sinnittelee mahdollisimman pitkään ilman silmälaseja, koska uskoo lasien käyttämisen heikentävän näköä. Lehvosen mukaan silmälasien käytöllä ei ole kuitenkaan vaikutusta siihen, kuinka hyvin silmillä näkee ilman laseja.

Vanhetessa ihmisen kyky nähdä lähelle heikkenee luonnostaan.

”Lasit pitää yleensä vaihtaa 2–4 vuoden jälkeen vahvempiin. Se ei liity laseihin vaan siihen, että on tullut ikään, jossa ikänäkö alkaa painaa”, Lehvonen sanoo.

Kun lasit on kerran saanut, voi kuitenkin tuntua hankalammalta olla ilman niitä. Se ei tarkoita, että näkö olisi huonontunut, vaan että on tottunut näkemään hyvin laseilla.

”Lukulasit päässä tottuu siihen, että näkee lukea pieniäkin tekstejä. Kun lasit ottaa pois, miettii, miksi en näin pientä näekään. Sitä ei enää siedäkään yhtä hyvin epätarkkaa näköä.”

Väite 2: Väärillä vahvuuksilla varustetut lasit heikentävät näköä.

Mahdollisesti totta lapsilla ja nuorilla, tarua aikuisilla.

Lasien uusimista tekee helposti mieli lykätä, koska se maksaa aikaa ja rahaa. Aikuisen ihmisen näkökyvylle tästä ei olekaan haittaa. Väärän vahvuiset lasit voivat aiheuttaa päänsärkyä ja silmien rasitusoireita, mutta ne eivät heikennä näköä.

Sen sijaan likinäköisten lasten ja nuorten silmälasit on erittäin tärkeää pitää ajan tasalla. Liian heikot lasit saattavat edesauttaa likinäköisillä lapsilla näön heikkenemistä.

”Lapset ja nuoret reagoivat laseihin eri tavalla, koska he ovat vielä kasvuiässä. Liian heikoilla silmälaseilla näkö on epätarkkaa ja epätarkan näön uskotaan olevan yksi silmän pituuskasvua eli likinäön kehittymistä kiihdyttävistä tekijöistä.”

Lue myös: Kuivat ja kutiavat silmät? Taustalla voi olla kuivasilmäisyyttä vakavampi vaiva, josta moni kärsii tietämättään

Väite 3: Halvat valmislasit ovat haitaksi silmille.

Tarua.

Silmälaseja voi ostaa vaikkapa huoltoasemalta tai paperitarvikekaupasta. Monia epäilyttää, voivatko halvat lasit olla luotettavia.

Lehvosen mukaan niin kutsuttuja valmislaseja voi käyttää ilman huolta siitä, että ne vahingoittaisivat näköä. Valmislasit ovat huonompilaatuisia kuin optikkoliikkeen lasit. Niiden linssit ovat yleensä saman vahvuisia, jolloin toinen silmä saattaa nähdä laseilla huonommin kuin toinen.

”Ne ovat enimmäkseen mukavuustekijöitä. Valmislaseja voi käyttää, jos tuntuu, että laseilla näkee riittävän tarkasti, eikä niistä aiheudu päänsärkyä tai silmien rasitusoireita.”

Lähikuva naisesta, jolla on silmälasit
Marketista tai huoltoasemalta ostettujen silmälasien käyttö ei heikennä tai vahingoita näköä. Niitä voi käyttää yhtä lailla näkemisen apuvälineenä kuin optikkoliikkeestä ostettuja laseja.  © iStockphoto

Väite 4: Television katsominen läheltä voi vahingoittaa silmiä.

Tarua.

Lapsia usein varoitetaan katsomasta televisiota liian läheltä. Mutta Lehvosen mukaan sillä ei ole vaikutusta näkökykyyn. Pitkällinen tuijottelu voi toki aiheuttaa muita oireita, kuten päänsärkyä tai silmien rasitusoireita. Mutta nämä ovat suurempi ongelma kannettavaa tietokonetta ja älypuhelinta käyttäessä.

”Televisiolla ei tarvitse pelotella. Sen katselu ei aiheuta ainakaan mitään pysyvää vahinkoa.”

Väite 5: Porkkanan syöminen parantaa näköä.

Tarua.

Suurin osa on kuullut legendan, että porkkanan syöminen vahvistaa näköä. Porkkanaa syömällä ei voi kuitenkaan parantaa näkökykyä tai hidastaa näkökyvyn heikkenemistä.

Väitteessä on silti hieman perää, sillä porkkana sisältää A-vitamiinia, jota silmät tarvitsevat toimiakseen normaalisti. Jos ihminen ei saa A-vitamiinia riittävästi, voi näkökyky huonontua. Tällaisessa puutostilassa A-vitamiinin syöminen voi auttaa.

”A-vitamiinin tiedetään helpottavan kuivasilmäisyyttä ja parantavan hämäränäköä ja se on tärkeä myös silmänpohjan terveyden kannalta. Pelkkä porkkanan syöminen ei tee kuitenkaan ihmeitä, vaikka onkin hyväksi.”

lapsi katselee näyttöä
Älypuhelinten ja läppärin käytöstä kannattaa pitää välillä tauko. © iStockphoto

Väite 6: Älykännykän käyttäminen on haitaksi näölle.

Totta.

Kun on katsonut tuntitolkulla puhelinta tai kannettavaa tietokonetta, voi tuntua, ettei enää näe kunnolla kauas. Se johtuu siitä, että näitä laitteita katsotaan hyvin läheltä ja näyttöä tuijottaessamme räpyttelemme silmiämme tavallista harvemmin.

”Tämä saattaa aiheuttaa lyhytaikaisia epätarkkuuksia, päänsärkyä ja silmien kuivumista, mutta ei näön heikentymistä pysyvästi. Oireet voivat olla lyhyt- tai pitkäaikaisia riippuen siitä, kuinka paljon puhelintaan tai läppäriään katsoo.”

Likinäköisten lasten ja nuorten näölle kännykän ja läppärin tuijottelulla saattaa olla vakavampia seurauksia. Joidenkin tutkimusten mukaan näyttöjen katselu läheltä tuntitolkulla voi edesauttaa kasvuiässä olevan likinäköisen näön heikkenemistä.

Väite 7: Hämärässä lukeminen pilaa näkökyvyn.

Tarua.

Hämärässä on vaikeampi nähdä kuin hyvässä valossa. Hämärässä lukeminen johtaa usein siihen, että pian päässä kolkuttaa ikävä päänsärky ja silmätkin tuntuvat tavallista väsyneemmiltä. Hämärässä lukeminen ei kuitenkaan heikennä näköä pysyvästi.

Silti Lehvonen suosittelee lukemaan hyvässä valossa.

”Mitä enemmän valoa, sitä helpommin ja paremmin lukeminen onnistuu. Myös silmien rasittumisoireet vähenevät hyvässä valossa lukiessa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voivatko vääränlaiset silmälasit heikentää näköä? Entä heikentyykö näkö silmälaseja käyttämällä? Optikko vastaa 7 yleiseen väitteeseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.