Hyvinvointi Tilaajille

Soimaatko usein itseäsi? Itsemyötätunto opettaa olemaan itselleen yhtä kiltti kuin ystävälleen

Itsemyötätunto on avain terveeseen itsetuntoon. Se auttaa kesyttämään mielessä mylläävän sisäisen kriitikon ja kannustaa lempeästi eteenpäin kompuroinninkin jälkeen.

Soimaatko itseäsi, vaikka annat lähimmillesi anteeksi pienet virheet? Kannustatko ja lohdutatko kaveriasi, vaikka samassa tilanteessa arvostelisit itseäsi ankarasti?

Et ole ainoa. Eri puolilla maailmaa tehtyjen kyselyjen mukaan noin 80 prosenttia ihmisistä suhtautuu itseensä ankarammin kuin ystäviinsä. Syynä ei ole vain itsekuria ja menestymisen pakkoa korostava nykykulttuuri, vaan ihmisaivojen miljoonia vuosia kestänyt evoluutio.

”Monet vaikeina pidetyt tunteet, kuten ahdistus, pelko ja itsekritiikki, ovat osa evoluution kehittämää mielen suojavalmiutta. Niiden tehtävä on suojella ihmistä eli pitää vaarat ja epämiellyttävät asiat loitolla”, kertoo psykologi Ronnie Gran­dell, joka on kirjoittanut teokset Itsemyötätunto ja Irti itsekritiikistä.

Joskus näitä mielen ­hälytyskelloja kannattaa siis kuunnellakin. Kuormittavaksi muuttuessaan ne kuitenkin invalidisoivat elämää monin tavoin. Silloin avuksi kannattaa ottaa itsemyötätunto, joka on viime ­vuosina noussut psykologiassa itsetunnon käsitteen rinnalle.

Pidätkö itseäsi hyvänä tyyppinä?

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.