Hyvinvointi

Me suomalaiset olemme maailman onnellisin kansa, mutta sijoitumme korkealle myös masennus­tutkimuksissa – mikä tekee meidät onnellisiksi?

Suomessa asuva italialainen sosiaalipsykologian tutkija Jennifer de Paola on tutustunut suomalaisten onneen. Täällä elää sekä onnellinen että masentunut kansa.

Suomi on jo viidettä kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa, nyt yhä selvemmällä erolla perässä tuleviin. Näin kertoo maaliskuussa julkaistu World Happiness Report, jonka tutkimusaineisto on kerätty vuonna 2021.

Suomen jälkeen onnellisimpia maita ovat Tanska, Islanti, Sveitsi ja Hollanti. Kaikki Pohjoismaat ovat listan kymmenen kärjen joukossa.

Suomi sijoittuu korkealle myös masennustutkimuksissa. Tämä ristiriita kiinnostaa Suomeen muuttanutta italialaistutkijaa Jennifer de Paolaa.

”Minulla on kliinisen psykologian tausta, ja olen perehtynyt syvällisesti mielenterveyden häiriöihin, kuten masennukseen. On kiehtovaa, että suomalaiset sijoittuvat kärkeen sekä onnellisuutta että masennusta kartoittavissa tutkimuksissa.”

De Paola huomauttaa, että tutkimustuloksia arvioitaessa on otettava huomioon eri maiden terveydenhuollon taso. Maissa, joissa on laadukas terveydenhuolto, tehdään myös paljon masennuksen seulontaa.

Lue myös: Psykologin vinkki itsetuntemukseen: Nimeä asiat, jotka tekevät onnelliseksi

Piirroskuva naisesta ja tämän harrastuksista.
© Tiina Kälkäinen

Onni ankkuroituu ylpeyden ja kiitollisuuden tunteisiin

De Paola on esimerkiksi selvittänyt, minkälaisia onnenhetkiään suomalaiset jakavat sosiaalisessa mediassa. Tätä varten hän kävi läpi onnellinen-hashtagilla varustettuja päivityksiä.

Tutkimus osoitti, että Instagramissa jaetut onnenhetket pyörivät kaksijakoisten teemojen ympärillä. Yleisimmin suomalaisten sosiaalisessa mediassa jakamat onnelliset hetket liittyvät sosiaalisiin suhteisiin, luontoon ja vapaa-aikaan – mutta toisaalta myös ulkonäköön, menestykseen ja aineellisiin asioihin.

Tutkimus paljasti, että suomalaisten onni ankkuroituu ylpeyden ja kiitollisuuden tunteisiin.

”Suomalaiseen onnellisuuteen kuuluu ylpeys itsestä ja kiitollisuus toisista ihmisistä ja ympäröivästä maailmasta.”

De Paola muutti Suomeen vuonna 2011 tavattuaan suomalaisen miehen. Lokakuussa 2022 perheeseen syntyi poika. Italialaisena Suomen kansalaisena hän on saanut aitiopaikan kurkistaa suomalaisten onneen.

De Paola ei ihmettele sitä, miksi suomalaiset on valittu vuodesta toiseen maailman onnellisimmaksi kansaksi. Hän uskoo, että yksi syy on elämänlaatu, joka on monilla mittareilla korkeaa koulutuksesta terveydenhuoltoon.

”Suomalaiset ovat myös tyytyväisiä pieniin asioihin. Kahvin nauttiminen ulkona tai yhteys luontoon saattavat riittää onnellisuuteen.”

Lue myös Seura.fi: ”Ystävät tuovat tunteen, että elämä ei ole turhaa – nauraminen on hauskempaa yhdessä” – Lukijat paljastavat, mikä tekee heidät onnelliseksi

Pienten asioiden huomaaminen kasvattaa onnellisuutta

Miten onnea sitten voi tavoitella, jos se on karkuteillä? Myös tutkimusten mukaan pienien hyvien asioiden huomaaminen lisää onnellisuutta. Kiitollisuutta voi harjoittaa esimerkiksi miettimällä illalla kolme mukavaa päivän aikana tapahtunutta asiaa tai pitämällä kiitollisuuspäiväkirjaa.

”Toinen tutkitusti onnellisuutta lisäävä asia on toisten ihmisten auttaminen ja ystävällisyys. Jos haluat voida hyvin, tee hyvää toisille.”

Kolmas onnellisuutta lisäävä asia ovat hyvät sosiaaliset suhteet. Niistä kannattaa De Paolan mukaan pitää huolta ja niille kannattaa antaa aikaa.

”Etenkin hädän tai surun hetkellä tarvitsemme toisiamme.”

De Paolan mukaan on myös tärkeä muistaa, että koko ajan ei tarvitse tuntea itseään onnelliseksi. Itseään ei myöskään kannata verrata muihin. Yksi pahimmista onnellisuuden esteistä on itsensä vertaaminen toisiin, etenkin somessa.

”On hyvä muistaa, että somessa näem­me vain pienen osan toisen todellisuudesta ja että ylä- ja alamäet kuuluvat jokaisen elämään.”

Lue myös: Harkitsetko vapaaehtoistyötä? Itsekin kodittomuuden kokenut Markku, pakolaisia tukeva Jasmin ja varamummo Birgitta kertovat, mitä auttaminen antaa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 25/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Me suomalaiset olemme maailman onnellisin kansa, mutta sijoitumme korkealle myös masennus­tutkimuksissa – mikä tekee meidät onnellisiksi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.