Tiesitkö tämän? Kuusi vinkkiä atooppisen ihon hoitoon

Lääkäri Ville Kiiski vinkkaa kuusi asiaa, joiden avulla on helpompi ymmärtää atooppista ihoa.

 

  1. Hyväksy ihotyyppisi. Atopia ja siihen liittyvä ekseema eli atooppinen ihottuma ovat krooninen sairaus, josta ei voi täysin parantua. Vaikka iho olisi vuosia oireeton, saattaa ihottuma tehdä yllättäen paluun. Stressi saa joillakin aikaan lehahduksia, mutta ei kaikilla. Monen onkin vaikea hyväksyä, ettei ihottuman puhkeamiselle välttämättä löydy selitystä esimerkiksi ruokavaliosta tai elintavoista.
  2. Iloitse hyvistä kausista, mutta älä lopeta ihon hoitamista. Oikealla hoidolla pidennät hyvien kausien kestoa. Hajusteettomat tuotteet sopivat atooppiselle iholle, sillä hajusteet voivat ärsyttää, vaikka ne eivät aiheuttaisikaan kosketusallergiaa.
  3. Näkyvä ihottuma on merkki tulehduksesta. Se täytyy rauhoittaa mahdollisimman nopeasti lääkevoiteella. Sellaisia ovat esimerkiksi kortikosteroidivoiteet eli kortisonit tai tyyriimmät takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteet. Moni pelkää kortisonien ihoa ohentavaa vaikutusta ja välttää niitä siksi viimeiseen saakka. Ohjeiden mukaan käytettynä ne ovat kuitenkin turvallisia pitkälläkin käytöllä.
  4. Älä vaadi iholtasi liikaa. Esimerkiksi päivittäiset pitkät kuumat suihkut ja vaahtoavalla saippualla saippuoiminen rasittavat tervettäkin ihoa. Vältä siis turhaa lotraamista ja suosi pesuöljyjä ja -voiteita. Varo myös voimakkaita kuorintoja ja alkoholia sisältäviä kasvovesiä; hilseilevän kuiva iho ei niitä kestä.
  5. Käytä meikatessa maalaisjärkeä. Atoopikkokin voi ja saa meikata, mutta pidä mielessä, että meikkaaminen ja meikin poistaminen ovat iholle aina yksi ylimääräinen rasite lisää. Aikuisten atooppiseen ihottumaa liittyy usein kasvo- ja silmäoireita. Ihon ollessa tulehtunut kannattaa välttää kaikkea ylimääräistä. Rikkinäisen ihon suojamuuri ei ole kunnossa, minkä johdosta iho saattaa herkistyä helpommin esimerkiksi jollekin kosmetiikan ainesosalle.
  6. Pese hiki nopeasti pois. Hiki ärsyttää herkkää ihoa, joten hikiliikunnan jälkeen kannattaa peseytyä rivakasti. Suosi teknisiä vaatteita, jotka kuljettavat hikeä pois iholta. Jos joudut rajoittamaan elämääsi ihottuman takia – esimerkiksi välttämään saunomista tai liikuntaa – käyttämäsi hoitotuotteet eivät ole riittäviä. Keskustele asiasta ihotautilääkärisi kanssa.

Teksti: Anni Nissi Kuva: Valmistaja

Kotilieden numerossa 4/16 on juttu atoopikon kauneustuotteista ”Elämää kutinan kanssa”. Jutussa kuvan Louis Widmerin Eye Contour Cream sopii korppukuivan silmänalusihon hoitoon.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiesitkö tämän? Kuusi vinkkiä atooppisen ihon hoitoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X