Hyvinvointi

Älä häpeä ujoutta – 6 askelta, joiden avulla opit hyväksymään ujoutesi

Ujous ei ole automaattisesti sama asia kuin ihmispelko, eikä ujouttaan tarvitse kitkeä pois. Olennaista on se, ettei arkuus rajoita liikaa elämääsi. Ensimmäinen ja tärkein askel rohkeuden opettelussa onkin ujoutensa hyväksyminen.

Ujoudesta puhutaan joskus negatiivisesti umpimielisyytenä ja ihmispelkona. Ujous on kuitenkin toisinaan hyväkin asia, eikä varovaisuutta tarvitse kitkeä itsestään kokonaan pois.

Nämä askeleet auttavat sinua hyväksymään ujoutesi ja kääntämään sen vahvuudeksi:

1. Tutustu ujouteesi ja hyväksy se

Ujoudesta puhutaan joskus sosiaalisten pelkojen synonyymina. Kyseessä on kuitenkin monitahoisempi ilmiö.

Ujous voi olla synnynnäinen temperamenttipiirre. Ujolla ei ole välttämättä huono itsetunto, vaan hän on harkitsevainen ja viihtyy itsekseen. Ujo voi myös kaivata merkityksellistä sosiaalisuutta. Hän juttelee mieluummin keskittyneesti yhden ihmisen kanssa kuin viihdyttää joukkoja.

Ujous voi olla opittua. Jos lapsen ei anneta näyttää tunteitaan, hän voi kokea aikuisena, että oman mielipiteen ilmaiseminen on väärin. Taustalla voi olla myös kiusaamista tai yksinäisyyttä.

Älä tuomitse itseäsi sosiaalisesti kyvyttömäksi, vaan mieti, millaista juuri sinun ujoutesi on. Onko se synnynnäistä herkkyyttä vai opittua pelkoa? Oletko ujo aina vai tietyissä tilanteissa?

Yritä suhtautua persoonallisuuteesi hyväksyvästi. Totea, että minä olen ujo, mutta älä häpeä tai vihaa itseäsi sen vuoksi.

2. Keskity vahvuuksiisi

Vaikka haluaisit oppia rohkeammaksi, älä ajattele, että ujous on vain huono piirre. Mieti, mitä hyviä puolia siihen liittyy.

Ujot ovat esimerkiksi usein herkkiä ja empaattisia. Hiljainen ihminen voi olla tarkka kuuntelija ja miellyttävää, rauhoittavaa seuraa.

Listaa ujoutesi hyvät puolet, joista haluat pitää kiinni ja ole ylpeä näistä piirteistä.

3. Laske rimaa sosiaalisissa tilanteissa

Sosiaalinen jännitys voi johtua liian kovista vaatimuksista. Anna itsellesi lupa jännittää, sillä pieni jännitys antaa potkua esiintymiseen.

Aseta pelkosi ja virheesi realistisiin mittasuhteisiin. Huippupuhujatkin jännittävät ja sekoavat sanoissaan, mutta he eivät takerru änkytykseen, vaan jatkavat eteenpäin.

Ihmiset ovat erilaisia, eikä sinun tarvitse kehittyä äärimmäisen sosiaaliseksi. Ota tavoitteeksi se, että pidät mukiinmenevän esityksen ja juttelet juhlissa parille ihmiselle.

ujo, ujous, älä häpeä, ujostuttaa

4. Harjoittele jännittäviä tilanteita yksi kerrallaan

Harjoittele jännittäviä tilanteita pienin askelin. Jos suuri tapahtuma ahdistaa, älä juttele väkisin kaikille. Älä kuitenkaan vetäydy nurkkaan tai jää kotiin. Juttele ihmisille yksi kerrallaan ja aloita tuttavista.

Suhtaudu harjoitteluun kärsivällisesti. Sosiaalisuus kehittyy kuten mikä tahansa taito. Kukaan ei ole heti mestari, kaikista ei tule huippuja ja virheet kuuluvat oppimiseen.

5. Muista, että opettelet itsesi vuoksi

Ihmisten kohtaaminen on helpompaa, kun ajattelet, että teet sen itsesi vuoksi. Äärimmäinen ujous vaikeuttaa ennen kaikkea omaa elämääsi. Sosiaalisten tilanteiden välttely voi aiheuttaa väärinkäsityksiä ja monet mukavat asiat voivat jäädä kokematta.

Elämäsi on helpompaa, kun uskallat puhua, kysyä ja ottaa kantaa. Jännitys lievittyy, kun et ajattele olevasi arvioitava objekti, vaan itsensä eteen asioita tekevä toimija.

6. Älä ylianalysoi sosiaalisia tilanteita

Ujot ovat usein analyyttisiä pohdiskelijoita. Pelot voivat voimistua, jos pohdit sosiaalisten tilanteiden jälkeen tuntikausia, mitä sanoit ja mitä toinen ajattelee sinusta.

Muista, että suurin osa ihmisistä ajattelee enemmän omia asioitaan kuin sinua. On hyödytöntä miettiä loputtomasti toisten ajatuksia. Epäselvät tilanteet myös ratkeavat helpommin, kun uskallat kysyä, mitä toinen tarkoitti.

Lähteet: Psychology Today, Suomen mielenterveysseura, Nyyti ry, Terve.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä häpeä ujoutta – 6 askelta, joiden avulla opit hyväksymään ujoutesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.