nukkuva nainen

Uni torjuu sairauksia ja parantaa muistia – 10 hyvää syytä nukkua vähintään 7 tunnin unet

Uni suojelee aivoja, sydäntä ja koko elimistöä. Univaje taas altistaa vakaville sairauksille ja onnettomuuksille. Lue, miksi nukkuminen on parempi valinta kuin kukkuminen.

Uni vaikuttaa niin mielenterveyteen, sydämen vointiin kuin painoon. Yksilöllinen unentarve vaihtelee, mutta suurin osa ihmisistä tarvitsee vähintään 7 tunnin yöunet.

Kun lepäät, saat nämä terveyshyödyt:

1. Aivot puhdistuvat ja ajatukset kirkastuvat

Tuoreissa tutkimuksissa on havaittu, että lepo kirjaimellisesti puhdistaa aivot. Aivosolujen välissä ja ympärillä on nestettä, johon kertyy kuona-aineita valveillaoloaikana. Unessa solujen välinen tila suurentuu, nestekierto tehostuu ja kuona-aineet poistuvat.

Tehokas nestekierto poistaa aivoista amyloidi-valkuaisainetta, joka aiheuttaa Alzeimerin tautia. Riittävä uni pitää havainnointikyvyn terävänä ja muistin kirkkaana.

2. Stressi laukeaa, mieliala kohoaa

Uni vaikuttaa esimerkiksi stressihormoni kortisolin ja mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoon. Univaje häiritsee hormonien tuotantoa, jolloin stressi ja masennus voimistuvat.

Kyseessä on itseään ruokkiva kierre, sillä masennus ja uupumus häiritsevät nukkumista. Riittävä lepo taas laukaisee stressiä ja ehkäisee alakuloa.

3. Opit paremmin uutta

Aivot prosessoivat unessa päivän aikana oppimiamme asioita ja tekemiämme havaintoja. Aivosolut myös uusiutuvat yöllä vilkkaasti niissä aivojen osissa, jotka liittyvät oppimiseen ja muistamiseen.

Uutta tietoa ei kannata päntätä silmät ristissä pikkutunneille. Viisas sulkee kirjan, nukkuu ja antaa aivojen tallettaa tiedon.

4. Verenpaineesi ja infarktiriskisi laskevat

Syväksi uneksi kutsuttu non-rem-uni hiljentää aivotoimintaa ja laskee verenpainetta. Vilke- eli rem-unen aikana aivokuori taas toimii aktiivisesti, vaikka osa lihaksista lamaantuu. Rem-unen aikana verenpaine voi nousta ja laskea rajusti. Syvä uni valmistaa elimistöä aktiivisempaan univaiheeseen ja auttaa kestämään verenpaineen vaihtelua.

Riittävä syvä uni on lepoa koko verenkiertoelimistölle. Univaje ja katkeileva uni taas voivat nostaa verenpainetta ja altistaa esimerkiksi infarkteille.

5. Kolesterolisi tasapainottuu

Jo viikon univajeen on huomattu häiritsevän kolesterolitasapainoa. Univaje lisää LDL-kolesterolin määrää ja laskee HDL-kolesterolia.

Haitallinen LDL-kolesteroli pakkautuu kudoksiin ja tukkii verisuonia. Hyvä HDL-kolesteroli taas poistuu kudoksista suojaten verisuonia. Mitä enemmän elimistössä on huonoa kolesterolia, sitä suuremmaksi kasvaa sydän- ja verisuonisairauksien riski.

6. Diabetesriskisi laskee

Univajeella on tutkittu yhteys tyypin 2 diabetekseen ja siihen liittyvään kehon matala-asteiseen tulehdukseen. Jo kahden viikon univajeen on huomattu nostavan tulehdustilaa ja lisäävän diabetesriskiä. Univaje nostaa myös verensokeria, mikä voi vaurioittaa verisuonia.

7. Kilosi pysyvät kurissa

Univaje häiritsee aineenvaihduntaa ja nälänsäätelyä. Väsymys voi saada ahmimaan ja himoitsemaan makeaa. Univaje voi myös aktivoida ylipainolle altistavaa geeniperimää. Riittävä uni taas voi hillitä ylipainolle altistavien geenien toimintaa.

8. Kuntosi kohoaa

Lihakset kehittyvät ja kunto kasvaa levossa. Liian vähäinen lepo altistaa vammoille ja ylikunnolle, jolloin tulokset eivät parannu treenistä huolimatta. Hyvä uutinen on se, että etenkin alkuillasta harrastettu kestävyysliikunta helpottaa nukahtamista.

9. Sairastat vähemmän

Uni vaikuttaa immuniteettiin eli vastustuskykyyn. Lievimpiä univajeen aiheuttamia terveysharmeja ovat erilaiset virus- ja bakteeritaudit, kuten flunssat. Kun sairaus iskee, levännyt elimistö jaksaa taistella sitä vastaan ja voit parantua nopeammin.

Univajeella voi olla myös vakavampia seurauksia. Se voi heikentää rokotteiden tehoa ja altistaa matala-asteiselle tulehdukselle, joka lisää esimerkiksi 2-tyypin diabeteksen riskiä.

10. Pysyt skarppina liikenteessä ja töissä

Univaje liittyy jopa 10−20 prosenttiin liikenneonnettomuuksista. Väsymyksen on todettu kasvattavan myös vakavien työtapaturmien riskiä. Sen tiedetään liittyneen esimerkiksi Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuteen. Kun nukut riittävästi, suojelet sekä itseäsi että muita.

 

Lähteet: Aivoliitto, Duodecim, Suomen mielenterveysliitto, Sydänliitto, Terveysliitto

 

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uni torjuu sairauksia ja parantaa muistia – 10 hyvää syytä nukkua vähintään 7 tunnin unet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X