Vaali arjen onnea, iloa ja hyvää seksielämää pitkässä suhteessa – 9 vinkkiä parempaan parisuhteeseen

Pitkäkin suhde voi olla täynnä intohimoa, romantiikkaa ja hellyyttä. Onnen ylläpitäminen vaatii tietoista työskentelyä, mutta yllättävän arkiset asiat auttavat pitämään liekin elossa.

Romanttiset eleet voivat unohtua, kun rakkauden alkuhuuma haihtuu. Arki voi tuoda suhteeseen myös ikäviä tapoja, jotka nakertavat onnellisuutta. Puhumattomuus ja toisen virheistä nalkuttaminen kiristävät ilmapiiriä, jolloin seksikään ei maistu.

Listasimme yhdeksän pientä mutta tärkeää asiaa, jotka auttavat vaalimaan läheisyyttä ja erotiikkaa pitkässä parisuhteessa.

1. Jutelkaa pienistä ja isoista asioista

Suhteen alkuhuumassa kaikki, mitä kumppani sanoo, tuntuu kiinnostavalta. Toiselle tekee mieli soittaa keskellä yötä, vaikka erityistä asiaa ei olisi. Kun huuma tasaantuu, sekä syvälliset keskustelut että arkinen jutustelu voivat vähentyä.

Toimiva keskusteluyhteys on hyvän parisuhteen perusta, joka ehkäisee väärinkäsityksiä ja riitoja. Kyselkää toisiltanne päivittäin kuulumiset, jotta pysytte kartalla toistenne menoista ja mielenliikkeistä. Kun kynnys juttelemiseen on matala, vaikeistakin asioista on helpompi puhua.

Hyvä vuorovaikutus lisää myös seksuaalista tyytyväisyyttä. Kun ihminen tuntee tulevansa kuulluksi, hänen on helpompi puhua haluistaan. Kerro suoraan tai ilmaise eleillä ja äännähdyksillä, millaisista kosketuksista pidät. Tarkkaile myös kumppanisi viestejä ja kysy tarvittaessa suoraan, mistä hän nauttii.

2. Osoittakaa rakkautta ja flirttailkaa

Rakkaudenkaipuu on ihmisen jatkuva perustarve. Hyvässä suhteessa flirttailu, toisen ihailu ja huomioiminen kuuluvat jossain muodossa jokaiseen päivään.

Kumppanin hurmaaminen voi tarkoittaa saunan lämmittämistä tai ruusukimpun ostamista. Huomioivien eleiden ei tarvitse olla suuria ja erikoisia. Tärkeintä on se, että osoitatte päivittäin, että rakastatte ja ajattelette toisianne.

Arkinen romantiikka piristää myös erotiikkaa. Hurmaaminen ei kuitenkaan saa liittyä vain niihin hetkiin, kun haluamme seksiä, vaan rakkaalleen on osoitettava spontaania ja pyyteetöntä huomiota.

jalkojen hierontaa

3. Kehukaa toistenne hyviä puolia

Kun suhteessa on positiivinen vire, kumppanit pyrkivät näkemään toistensa hyvät puolet. Tämä ei tarkoita sitä, että ikävät tunteet pitäisi padota ja riitoja pitäisi vältellä. Jos jokin hiertää mieltä, siitä pitää puhua. Ristiriidat voi kuitenkin selvittää ilman nalkutusta ja toisen virheisiin takertumista.

Jos kumppanisi osaa piristää sinua tai ilahdut, kun hän tyhjentää pesukoneen, kerro se hänelle, sillä pienetkin kehut vahvistavat itsetuntoa. Jos taas kommunikointi on vähättelevää tai piikittelevää, ilmapiiri kiristyy ja haukutun itseluottamus murentuu.

4. Pyytäkää anteeksi

Selvittämättömät riidat voivat paisua vuosien saatossa kaunaksi, joka myrkyttää parisuhteen. Virheitään kannattaakin pyytää anteeksi, ennen kuin tilanne tulehtuu.

Anteeksipyyntö osoittaa, että et aseta ylpeyttäsi rakkautenne edelle. Jos ajattelet härkäpäisesti olevasi aina oikeassa, viestität kumppanillesi, että kuljet omia latujasi tai olet pahimmillaan häntä vastaan.

sydän ruusunlehdistä5. Luokaa yhteisiä tavoitteita ja unelmia

Yhteiset tavoitteet vahvistavat kumppanien välistä sidettä. Suhde ei ajelehdi epämääräisesti, vaan sillä tuntuu olevan yhdessä määritelty suunta.

Tavoitteet voivat olla pieniä tai isoja, ja ne vaihtelevat elämäntilanteen mukaan. Nuorempi pari voi suunnitella naimisiinmenoa ja haaveilla omasta asunnosta. Vanhemman parin yhteiset unelmat voivat liittyä vaikkapa matkusteluun tai eläkepäiviin.

6. Älkää luopuko omista intohimoistanne

On tärkeää, että puolisoilla on yhteisten tavoitteiden lisäksi omaa elämää. Omien intohimojen ei tarvitse olla ristiriidassa parisuhteen kanssa, vaan ne voivat piristää yhteiseloa.

Parhaimmillaan ihminen saa työstään, harrastuksistaan ja ystävistään iloa ja energiaa, joka säteilee myös suhteeseen. Sen sijaan omien kiinnostuksenkohteiden sivuuttaminen ja uhrautuminen voivat johtaa katkeruuteen.

7. Järjestäkää yhteistä aikaa kiireen keskellä

Yhteinen aika on tärkeää etenkin perheellisille, jotta läheisyys ja intohimo eivät jää ruuhkavuosien jalkoihin. Väestöliiton FINSEX-tutkimuksen mukaan yhdyntöjen määrä ja seksihalut laskevat selvästi, kun lapset ovat pieniä, ja vanhemmat luovat uraa.

Erotiikkaa ja yhdessäoloa ei kannata lykätä hamaan tulevaisuuteen. Pienetkin läheisyyshetket vahvistavat yhteenkuuluvuudentunnetta ja halukkuutta. Jos romanttiseen ravintolailtaan ei ole aikaa, käykää kävelyllä tai nauttikaa toistenne seurasta, kun teette yhdessä kotitöitä.

8. Vaalikaa seksin lisäksi hellyyttä

Suhteen alkuvaiheessa pelkkä intohimo voi riittää seksuaaliseen kiihottumiseen. Mitä tutumpia kumppanit ovat toisilleen, sitä tärkeämpi on tunneyhteys. Jotta kipinä säilyisi pitkässä suhteessa, tarvitaan myös läheisyyttä, joka ei johda seksiin.

Hellät kosketukset lisäävät mielihyvähormonien eli dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin tuotantoa. Ne piristävät, syventävät yhteenkuuluvuudentunnetta ja voimistavat seksuaalista halua.

Oksitosiini myös koukuttaa ihmisen kosketteluun. Mitä enemmän meitä kosketellaan, sitä enemmän oksitosiinia erittyy, ja sitä paremmilta kosketukset tuntuvat. Syntyy positiivinen kierre, joka saa meidät haluamaan yhä enemmän kosketuksia. Seksitön halailu onkin joskus tehokkain keino halujen herättelyyn.

9. Naurakaa ja hassutelkaa

Nauru vapauttaa samoja mielihyvähormoneja kuin koskettelu. Kun suhteessa on iloa ja leikkimieltä, harmaatkin päivät tuntuvat kevyemmiltä. Veistelkää vitsejä, katsokaa hauskoja elokuvia ja naurakaa mokillenne – tärkeintä on, että nauratte yhdessä päivittäin.

Lähteet: Psychology TodayVäestöliitto ja Hattunen, Leena: Haluttaako? Seksuaalisen halun ääriviivoja (2007, Gummerus)

rakastavaiset törmäilyautoissa

 

Lue lisää parisuhteista ja rakkaudesta:

Tony Dunderfelt: ”Nämä ovat parisuhteen pahimmat virheet”

10 arkista tapaa, jotka voivat pelastaa parisuhteesi

Gynekologi Anneli Kivijärvi: ”Rakkaus, halu ja seksuaalisuus eivät riipu ihmisen iästä”

Teinirakkaus löytyi Facebookista – pariskunta palasi yhteen 40 vuoden tauon jälkeen

Eeva Biaudet avioliitostaan: ”Suhteemme on aina ollut hieman erikoinen”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vaali arjen onnea, iloa ja hyvää seksielämää pitkässä suhteessa – 9 vinkkiä parempaan parisuhteeseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X