Hyvinvointi

Vaivaako seksin puute parisuhteessa? Lisää läheisyyttä 3 keinon avulla

Suomalaiset ovat tyytymättömiä seksielämäänsä. Parisuhteessa ratkaisu löytyy toisen huomioimisesta, läsnäolosta ja yhteisen ajan järjestämisestä.

Seksi on olennainen osa paitsi hyvää parisuhdetta myös hyvää arkea. Vaativa ja hektinen arki voi kuitenkin imeä mehut eikä petipuuhiin riitä enää energiaa.

RFSU:n teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista onkin tyytymättömiä seksielämäänsä. Yksi suurimmista tyytymättömyyden syistä on se, että seksiä on liian harvoin. Kyselyn mukaan jopa 70 prosenttia piti seksin määrää liian vähäisenä. Lisäksi joka viides suomalaisnainen kertoo, että tyytymättömyyden taustalla on orgasmin saamisen vaikeus.

Toisen RFSU:n tutkimuksen mukaan suomalaisnaisista jopa 51 prosenttia kokee haluttomuutta. Miehillä vastaava prosentti on 29. Haluttomuudelle ei kuitenkaan tehdä mitään. Noin puolet nais- ja miesvastaajista kertoi jättävänsä ongelman huomioimatta.

Suomalaisten suurimmat syyt halujen vähentymiseen olivat väsymys ja stressi. Haluttomuuden takaa löytyy myös fyysisiä vaivoja, kuten limakalvojen kuivumista tai häiriöitä hormonitasapainossa.

”Stressi, kiire ja väsymys laskevat seksihaluja. Pikkuhiljaa seksin vähenemiseen totutaan, kunnes yhtäkkiä herätään ihmettelemään mihin kosketus, suukottelu ja läheisyys ovat kadonneet arjesta”, kertoo psykologi ja parisuhdeterapeutti Leena Helelä-Alhopuro Terveystalosta.

Hyvää seksielämää kannattaa vaalia, sillä Helelä-Alhopuron mukaan seksi on olennainen osa onnellista parisuhdetta ja vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.

”Hyvinvoiva parisuhde, johon kuuluu seksiä, läheisyyttä ja hellyyttä, toimii puskurina erilaisille stressitekijöille. Pitkään huonossa parisuhteessa elänyt ihminen on stressitilassa ja riski sairastua esimerkiksi masennukseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa.”

Seksin laadun ja määrän vaihteleminen varsinkin pitkässä parisuhteessa on normaalia. Nappaa alta vinkit, kuinka pidät suhteesi hyvinvoivana.

Paranna parisuhdettasi näiden kolmen vinkin avulla:

1. Keskustelkaa parisuhteessa tarpeista ja toiveista.

On hyvä pohtia, miksi omat seksihalut ovat vähentyneet. Omista tarpeista ja tuntemuksista on tärkeää keskustella puolison kanssa. Pitkä yhteiselokaan ei takaa, että kumppanisi osaisi lukea ajatuksiasi – tai toisinpäin. Keskustelu vähentää turhia oletuksia ja harhaluuloja.

2. Käykää läpi selvittämättömät asiat.

Parisuhteen muut ongelmat heijastuvat helposti seksielämään. Selvittämättömät asiat tulisi käsitellä, sillä esimerkiksi sopimatta jäänyt ja maton alle lakaistu riita voi aiheuttaa mielipahaa eikä silloin ole avoin seksille. Kuunnelkaa toisianne kritisoimatta, sillä kummallakin on oikeus tunteisiinsa.

3. Varatkaa kahdenkeskistä aikaa.

Yhteys puolisoon voi heiketä vuosien saatossa. Tunnesidettä on kuitenkin mahdollista vahvistaa. Raivatkaa kalenteriin yhteistä aikaa, jolloin keskitytte vain toisiinne. Lähtekää yhdessä vaikka lenkkipolulle tai perinteisille treffeille. Myös toisen ilahduttaminen pienillä teoilla auttaa mielihyvän syntymisessä: valmiiksi tehty aamiainen tai hartiahieronta kertoo välittämisestä.

Vinkit antoivat Terveystalon psykologi ja parisuhdeterapeutti Leena Helelä-Alhopuro sekä gynekologi, seksuaalineuvoja Jonna Salonen.

Lue myös jutut parisuhteesta ja seksistä:

Psykologi: ”Kiire ja pinnallisuus estävät nauttimasta rakkaudesta ja seksuaalisuudesta” Miten löytää elämää rikastuttava seksuaalisuus uudestaan? Aikuisen ehkäisy – kymmenen kysymystä 40 vuotta yhdessä: ”Seksi on koko ajan vain parantunut” Mitä tehdä, kun seksi ei huvita?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaivaako seksin puute parisuhteessa? Lisää läheisyyttä 3 keinon avulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.