nukkuva nainen

Vältä näitä 5 ruoka-ainetta, jos haluat nukkua hyvin

Tiesitkö, että tumma suklaa voi piristää yhtä paljon kuin kahvi ja runsas juuston napostelu voi valvottaa? Listasimme yllättävät ruoka-aineet, jotka voivat häiritä unta.

Kaikki tietävät, ettei illalla kannata juoda kahvia tai energiajuomia. Harvempi osaa kuitenkaan yhdistää unettomuutta voimakkaisiin juustoihin, suklaaseen tai kasviksiin.

Vältä näitä ruokia, jos kärsit univaikeuksista tai närästys kiusaa öisin:

1.  Tumma suklaa

Moni ei tiedä, että tummassa suklaassa on kofeiinia. 100 gramman levyssä 85-prosenttista tummaa suklaata on noin 160 milligrammaa kofeiinia. Määrä vastaa kahta kupillista espressoa tai vahvaa suodatinkahvia. Suklaata kannattaa siis nauttia kohtuudella ja välttää iltaisin.

2.  Sipulit, kaalit ja palkokasvit

Nämä kasvikset keräävät ilmaa suolistoon ja nukkuminen on vaikeaa, jos vatsassa kuplii. Sipulit, kaalit, pavut, linssit ja herneet ärsyttävät vatsaa etenkin raakoina. Kypsennä kasvikset ja vältä papu- ja kaalipatoja, joissa on usein myös sipulia.

3. Paprika, kurkku ja omena

Nämä hapokkaat kasvikset voivat aiheuttaa voimakasta närästystä, joka pahentuu makuuasennossa. Närästys voi helpottua, kun nautit paprikan kypsennettynä ja kurkun ja omenan kuorittuina.

4. Lihajalosteet ja voimakkaat juustot

Joissakin ruoissa on tyrosiinia ja tyramiinia, jotka lisäävät välittäjäaine dopamiinin tuotantoa. Dopamiini on mielihyvähormoni, joka piristää.

Tyrosiinia ja tyramiinia on esimerkiksi pitkään kypsytetyissä juustoissa, smetanassa, jugurtissa ja lihajalosteissa, kuten makkaroissa, leikkeleissä ja pekonissa. Juustoissa ja lihajalosteissa on myös paljon rasvaa, joka voi aiheuttaa närästystä ja ruoansulatusvaivoja.

Suosi juusto- ja leikkelelautasten sijaan kevyitä iltapaloja. Esimerkiksi kaurapuuro hellii suolistoa ja edistää unihormoni melatoniin tuotantoa.

5.  Soija, liemikuutiot ja chili

Myös soijatuotteissa ja liemivalmisteissa voi olla paljon tyramiinia. Tofua, soijarouhetta tai soijakastiketta kannattaa syödä iltaisin maltilla.

Fondien ja liemikuutioiden sijaan ruoka kannattaa maustaa yrteillä. Tulisia maustekastikkeita kannattaa välttää, sillä chili voi aiheuttaa närästystä ja polttavaa vatsakipua.

Hyvän unen ruokia

Unentuloa voi myös avittaa oikeilla ruoilla. Kokeile vaikkapa näitä:

  • Rauhoittavat yrtit. Kamomilla, anis, fenkoli ja laventeli rentouttavat. Nauti illalla kupponen hyvin haudutettua yrttiteetä.
  • Kalkkuna, tummanvihreät kasvikset, munat, tumma riisi, kala ja täysjyvätuotteet. Näissä ruoka-aineissa on melatoniin esiastetta tryptofaania, joka helpottaa nukahtamista.
  • Kurpitsansiemenet, manteli ja banaani. Näissä ruoissa on magnesiumia, joka ehkäisee yöllistä suonenvetoa.
  • Kirsikka. Kirsikassa on runsaasti nukahtamista helpottavaa melatoniinia. Lasillinen kirsikkamehua on hyvä unijuoma.

 

Lähteet: Fineli, Terve.fi, Terveyskirjasto

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vältä näitä 5 ruoka-ainetta, jos haluat nukkua hyvin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X