Hyvinvointi

Viisaudenhampaiden poistoon liittyy riskejä – tästä syystä viisaudenhampaat kannattaa poistaa mahdollisimman nuorena

Viisaudenhampaat kannattaa poistaa nuorella iällä, koska niiden poistoon liittyvät riskit ovat silloin vähäisemmät. Hammaslääkäri kertoo, mitä haittaa poistamattomista viisaudenhampaista saattaa olla ja mitä poiston yhteydessä on syytä ottaa huomioon.

Viisaudenhampaan poisto on operaatio, joka suositellaan tehtäväksi mieluiten nuorella iällä. Suuri osa viisaudenhampaista poistetaankin ennen 30. ikävuotta. Yleinen suositus on, että osittain puhjenneet viisaudenhampaat poistettaisiin 25. ikävuoteen mennessä. Miksi?

”Toimenpidealueen paraneminen heikkenee iän myötä, ja leikkauksesta paraneminen on vanhemmilla henkilöillä tutkimusten mukaan selkeästi hitaampaa kuin nuorilla”, kertoo vastaava hammaslääkäri Anne-Maaria Lehtonen Terveystalosta.

Jos viisaudenhampaat eivät ole 25. ikävuoteen mennessä päässeet kunnolla puhkeamaan, puhkeaminen etenee sen jälkeen harvoin itsestään.

”Puhkeamattomien viisaudenhampaiden kartoittamiseksi olisi hyvä ottaa panoraamaröntgenkuva viiden vuoden välein, jotta nähdään, ettei puhkeamattoman viisaudenhampaan ympärille muodostu vaikkapa kystaa, joka saattaa kasvaa leuassa oireettomana todella isoksi”, Lehtonen muistuttaa.

Lue myös: Pitäisikö hampaat langata ennen vai jälkeen hammaspesun? Kysyimme hammaslääkäriltä vinkit hammasvälien puhdistukseen

Viisaudenhampaat voivat aiheuttaa monenlaisia ikäviä oireita

Yleisimmät osittain puhjenneen viisaudenhampaan aiheuttamat oireet ovat tulehdus ja reikiintyminen. Ne voivat aiheuttaa ongelmia myös muille hampaille, kuten lisätä viereisten hampaiden ien- ja tukikudoksen ongelmia.

”Jos viisaudenhammas on väärässä asennossa, eikä pääse puhkeamaan kokonaan, se voi tulehtua ja alkaa oireilla. Silloin ien kipeytyy ja punoittaa, vuotaa verta ja erittää pahaa hajua ja makua suuhun. Tulehdus saattaa aiheuttaa turvotusta ympäröiviin kudoksiin, kuten poskeen, leuan tai silmän alle”, Lehtonen kertoo.

Väärässä asennossa oleva hammas tulehtuu ja reikiintyy helpommin, koska sitä on vaikeampi pitää puhtaana. Jos väärässä asennossa oleva viisaudenhammas nojaa viereiseen hampaaseen, se saattaa aiheuttaa hampaiden väliin ientulehduksen tai vaurioittaa myös viereistä hammasta.

Viisaudenhampaan ympärillä olevaa tulehdusta kutsutaan perikoroniittitulehdukseksi. Akuutti tai krooninen tulehdus ilmenee tyypillisesti nuorella aikuisella 16–30-vuotiaana. Se liittyy lähes aina alaviisaudenhampaisiin. Akuutti tulehdus voi ilmetä nopeasti kuumeena, turvotuksena ja kipuna, jolloin se vaatii pikaista antibioottikuuria ja hampaan poistoa.

Krooninen tulehdus sen sijaan ei välttämättä oireile mitenkään ja löytyy yleensä vasta röntgenkuvasta tai hammastarkastuksen yhteydessä. Pahimmillaan akuutti tulehdus voi olla henkeä uhkaava. Jos tulehdus muodostaa esimerkiksi leuan alle paiseen, josta se pääsee hoitamattomana etenemään kaulalle, tilanne saattaa muodostua hengenvaaralliseksi.

”Ärhäkkä tulehdus pitäisi hoitaa välittömästi, koska bakteerien käyttäytymistä on vaikea ennustaa. Olen itse nähnyt tulehduksia, joissa vuorokaudessa tai parissa oireiden alkamisesta tilanne on äitynyt todella pahaksi”, Lehtonen kertoo.

Viisaudenhampaan poisto: nämä ovat riskit

Viisaudenhammas aiheuttaa puhjetessaan pientä kipua sitä ympäröivään ikeneen, samanlaista kuin pienellä lapsella, kun uusia hampaita puhkeaa suuhun.

”Viisaudenhampaita kannattaa seurata hammaslääkärissä vuosittain ja huolehtia hampaiden hyvästä puhdistamisesta. Kun hampaat poistetaan, ientulehduksen ja hampaiden reikiintymisen riski vähenee.”

Toisilla viisaudenhampaat mahtuvat puhkeamaan normaalisti muiden hampaiden taakse, mutta se on verrattain harvinaista. Mikäli hampaiden puhdistaminen sujuu ongelmitta, niiden ympärillä ei muhi ientulehdusta, eivätkä hampaat ole reikiintymisvaarassa, niiden voidaan antaa olla suussa rauhassa.

”Suurella todennäköisyydellä viisaudenhampaat joudutaan kuitenkin jossain vaiheessa elämää poistamaan. Siksi se kannattaisi tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, Lehtonen kehottaa.

Jos viisaudenhampaat ovat kokonaan puhjenneet, ne pystytään poistamaan yleensä vipuamalla ja pihdeillä. Tällöin komplikaatioriskit ovat vähäisemmät kuin leikkauksessa.

Monesti alaviisaudenhampaiden kohdalla joudutaan kuitenkin turvautumaan leikkaukseen. Röntgenkuva on syytä ottaa aina ennen viisaudenhampaiden poistoa tai leikkausta, koska yläleuassa hampaat juuret voivat olla yhteydessä poskionteloon. Alaleuassa taas kulkee iso hermohaara, johon liittyy hermovaurion riski.

”Jos viisaudenhampaiden juuret ovat yhteydessä alaleuassa kulkevaan hermokanavaan, voi kanavassa oleva hermo vaurioitua poiston yhteydessä tai hermo voi mennä jopa poikki. Tällöin seurauksena on esimerkiksi alahuulen tuntopuutos. Viisaudenhammasleikkauksissa tai niiden jälkeen on aina olemassa myös leukamurtuman riski.”

Lue myös Anna.fi: Keltaiset hampaat voivat johtua ruoasta, mutta joskus tumma sävy kielii myös salakavalasta tulehduksesta – hammaslääkäri kertoo, mitä tehdä

Näin hoidat itseäsi, kun viisaudenhampaan poisto on suoritettu

Viisaudenhampaan poiston jälkeen suuhygieniasta kannattaa huolehtia erityisen hyvin. Klooriheksidiinipitoisella suuvedellä purskuttelu 1–2 viikon ajan poiston jälkeen vähentää poistoalueen tulehduksen esiintyvyyttä.

Tulehduskipulääkitystä, kuten Ibuprofeenia, Parasetamolia tai näitä yhdistettynä, voi käyttää tarpeen mukaan. Jos potilaalla on perussairauksia, voidaan ennen toimenpidettä antaa antibioottia kerta-annoksena ja kuuria voidaan jatkaa 2–5 vuorokautta toimenpiteen jälkeen.

Kipua ja turvotusta voi lievittää kylmähauteella. Lisäksi viileä ruokavalio sekä urheilun ja tupakoinnin välttäminen kuuluvat viisaudenhampaan poiston jälkeiseen kotihoitoon. Poiston jälkeen on mahdollista saada sairauslomaa yleensä 1–2 vuorokautta.

Se, miten nopeasti viisaudenhampaan poistosta toivutaan, on hyvin yksilöllistä.

”Siinä missä toinen selviää parin päivän kipulääkityksellä, toinen joutuu syömään särkylääkettä kaksi viikkoa. Tavallisesti kipu ja turvotus ovat voimakkaimmillaan 6–8 tunnin kuluttua poistosta. Yleensä ne häviävät muutamassa päivässä. Oireet helpottavat tavallisesti viikon kuluessa”, Lehtonen toteaa.

Mikäli viisaudenhampaan poistokohdassa ei ilmene ongelmia, ei poiston jälkeen tarvita kontrollikäyntiä hammaslääkärissä.

”Leikkausompeleet ovat nykyään sulavia, eli niitä ei tarvitse käydä erikseen poistattamassa. Jos poistokuopassa tuntuu voimakasta kipua, on toki syytä hakeutua hammaslääkäriin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viisaudenhampaiden poistoon liittyy riskejä – tästä syystä viisaudenhampaat kannattaa poistaa mahdollisimman nuorena

Sinun täytyy kommentoidaksesi.