Ruoka

Täysjyväleipä on paljon muutakin kuin ruisleipää – näin valitset kuitupitoisen, vatsaa hellivän leivän

Täysjyväleipä hellii vatsaa ja maistuu ihanan rouheiselta. Nappaa ostoskoriisi täysjyväleipää ja saat kaupan päälle runsaasti kuitua, vitamiineja ja herkullisia makuelämyksiä.

Täysjyväleipä on arjen herkku, joka tekee hyvää ja taipuu moneksi. Leipähyllyllä kannattaa kuitenkin olla tarkka, jotta ostoskoriin päätyy varmasti kuitupitoista täysjyvää. 

Mitä täysjyväleipä on?

Täysjyvä-merkintä saa esiintyä elintarvikepakkauksen kyljessä, kun tuotteen valmistukseen käytettyjen viljaraaka-aineiden määrästä vähintään 50 prosenttia on täysjyväviljaa. 

Täysjyväleivän raaka-aineena voi olla ruista, vehnää, kauraa, ohraa tai vaikkapa maissia, tattaria, riisiä, hirssiä sekä niistä saatuja jyviä, rouheita, litisteitä, hiutaleita ja karkeudeltaan erilaisia jauhoja sekä maltaita. Täysjyväviljaan jauhetaan koko viljan jyvä, jolloin siinä on jauhoydintä, alkiota ja kuorikerroksia samassa suhteessa kuin ehjässäkin jyvässä.

Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, sillä termit ”täysjyväleipä” ja ”kokojyväleipä” sekoitetaan helposti keskenään. Kokojyväleivässä on nähtävillä kokonaisia jyviä, usein koristeena leivän pinnalla, mutta muuten se voi olla valkoisista vehnäjauhoista leivottua leipää. 

Täysjyväleivän pakkauksessa ilmoitetaan täysjyväainesosien osuus käytetyistä viljaraaka-aineista.

Miksi täysjyväleipä kannattaa valita omaan ruokavalioon? 

Täysjyväleipä sisältä kaikki jyvän hyvää tekevät ainesosat, joista suurin osa sijaitsee nimen omaan kuoressa sekä alkiossa. 

Täysjyväviljan terveellisyyden perustana on ravintokuitu. Täysjyväviljassa on noin 80 %:a enemmän kuitua kuin valkoisissa jauhoissa, joista on poistettu jyvän kuori ja alkio. Kuitu hellii vatsaa, auttaa painonhallinnassa ja ehkäisee myös sydän- ja verisuonisairauksia. Hyvä kuitumäärä leivässä on, jos kuitua on enemmän kuin kuusi grammaa sadassa grammassa.

Myös suurin osa vitamiineista, kivennäisaineista sekä fenolisista yhdisteistä menetetään, jos jyvän kuori ja alkio poistetaan. Täysjyväleivästä saakin kuidun lisäksi tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä terveydelle edullisia yhdisteitä, joita kutsutaan bioaktiivisiksi yhdisteiksi. Karkeasti ottaen vitamiinien ja hivenaineiden määrä kaksinkertaistuu, kun valkoinen vilja vaihdetaan täysviljaksi. 

Lisäksi täysjyväleipä sisältää paljon hiilihydraatteja, kohtuullisesti proteiinia ja vähän rasvaa, joten se vastaa ihanteellisesti suositeltavan energian saannin vaatimuksia.

Täysjyväviljan terveysvaikutukset on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Täysjyvätuotteiden, kuten täysjyväleivän nauttiminen auttaa painonhallinnassa ja pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä joihinkin syöpätyyppeihin, etenkin ruoansulatuskanavan syöpään. 

Täysjyväleipä: Herkkuja moneen makuun

Täysjyväleipä taipuu vaikka mihin täytteitä ja leivän päällisiä vaihtamalla. Ota mallia tanskalaisilta ja kokoa leivät smörrebrödin tapaan. Täytteeksi sopivat punajuurigraavattu lohi yhdessä piparjuurivoin ja pikkelöityjen sinapinsiementen kera, pikkelöidyt perunat ja sardellivoi tai mädillä kruunatut pikkelöidyt kananmunat ja ruohosipulivoi.

Eväsleipien väliin voi sujauttaa kotijuustoa ja avokadotahnaa tai kinkkua ja paprikaa

Kokonaisena täytetyllä leivällä lähtee nälkä isommaltakin joukolta.

Rouheista leipää itse tehden

Kotona leivotusta leivästä saa myös mukavan kuitupitoista, kun osan vehnäjauhoista korvaa leseillä, hiutaleilla ja siemenillä sekä rouheisilla sämpyläjauhoilla. 

Lue lisää Anna.fi: Sämpylät ilman hiivaa, nopeat pannurieskat ja 4 muuta nopeaa leipäohjetta

Täysjyvää monipuolisesti vaihdellen

Parhaan hyödyn täysjyväleivästä saa, kun sitä syö vaihtelevasti ja monipuolisesti. Ruisleivän sijaan ostoskoriin kannattaa välillä napata myös kaura- tai ohraleipää sekä täysjyvävehnäleipää. Myös täysjyväpaahtoleipä on loistava vaihtoehto silloin tällöin. 

Leivän vaaleus saattaa hämätä leipähyllyllä. Väristään huolimatta kauraleipä ja täysjyvävehnäleipä voivat olla terveysvaikutuksiltaan ja kuitupitoisuudeltaan ihan yhtä hyviä kuin perinteinen ruisleipä. Leivän väri tai jyväisyys eivät aina kerro totuutta täysjyväsisällöstä, sillä tumman leivän tumma väri voi olla vaikka siirapista tai jyvät vain leivän päällä koristeina. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Täysjyväleipä on paljon muutakin kuin ruisleipää – näin valitset kuitupitoisen, vatsaa hellivän leivän

Sinun täytyy kommentoidaksesi.