Hyvinvointi

Väsyttääkö töissä? Tällaisten videoiden katsominen tauolla vähentää stressiä ja virkistää, kertoo uusi tutkimus

Virtuaaliset luontotauot voivat tuoda luonnon hyvinvointivaikutukset työpaikoille. Jo 15 minuuttia kerrallaan saa aikaan samankaltaisia hyvinvointivaikutuksia kuin luonnossa liikkuminen.

Jo 15 minuutin luontovideoiden katselulla on samankaltaisia hyvinvointivaikutuksia kuin luonnossa oleskelulla, uusi tutkimus osoittaa. Tutkimuksen toteutti Luonnonvarakeskus yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. 

Tutkimuksessa tarkasteltiin virtuaalisen luonnon terveysvaikutuksista ja erityisesti sitä, miten virtuaalisten luontotaukojen pitäminen vaikutti työntekijöiden hyvinvointiin. Virtuaalinen luontotauko tarkoittaa taukoa, jonka aikana työntekijä katsoo luontoaiheisia videoita. 

Vaikka tutkimuksen tulokset vaikuttavat lupaavilta, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ann Ojala painottaa, että virtuaaliset luontotauot eivät kuitenkaan korvaa oikeasti luonnossa liikkumista. Luonnossa käyminen on luontovideoiden katsomista voimakkaampi kokemus. 

Lue myös: Luonnon terveysvaikutukset hämmästyttävät: Näin metsä hellii mieltä ja kehoa

Millaisten luontovideoiden katsominen toimii parhaiten?

Tutkimus toteutettiin 15 minuutin tauoilla ihmisten työpäivinä aikaan, jolloin yleensä työntekijät saattavat väsähtää tai menettää keskittymiskykyänsä. Mukana tutkimuksessa oli eri-ikäisiä naisia ja miehiä. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti tietotyöläisiin. 

Selvisi, että virtuaaliset luontotauot auttavat ihmisiä rentoutumaan. Lisäksi luontovideoiden katsominen saa stressin alenemaan ja sykkeen laskemaan. 

”Eniten elpymisen tunnetta edisti metsä- ja vesimaisemavideoiden katselu yhdessä luontoäänien kanssa. Vaikutukset näkyivät myös alentuneessa keskisykkeessä”, erikoistutkija Ann Ojala kertoo.

Taukotilanteessa, jossa oli sekä luontokuva että -ääni, työntekijät saivat parhaat hyvinvointivaikutukset verrattuna taukoon, jossa oli vain luonnon äänet tai taukoon, jossa ei ollut luontomateriaalia ollenkaan. Kuva ja ääni yhdessä saavat aikaan tunteen, että olisi oikeasti luonnossa.

Tutkimuksessa käytettiin isoa näyttöä, laadukkaita videoita eri vuodenajoilta ja luontoääniä.

Lue myös: Pyörivätkö työhuolet mielessä iltaisinkin? Anna tilaa naurulle ja 5 muuta neuvoa, jotka auttavat irrottautumaan etätöistä

Virtuaaliluonto tuo luonnon ihmisten luokse

Taukojen pitäminen työpäivän aikana on tärkeää. Tauoista ihmiset saavat energiaa ja jaksavat paremmin päivän loppuun asti. Luontoon lähteminen tai virtuaaliluontotauon pitäminen työpaikalla on vaihtoehto, jota kannattaa kokeilla.

Ihmiset voivat halutessaan kuvata esimerkiksi omia luontovideoita taukovideoiksi. Niiden tulisi olla hyvälaatuisia ja äänien kuulua hyvin. Näin niistä saa parhaat hyvinvointivaikutukset.

Ann Ojala toivoo, että luonto ja sen hyvinvointivaikutukset auttaisivat ihmisiä löytämään omia keinoja stressin hallintaan ja esimerkiksi työssä eheytymiseen, riippumatta siitä missä ihminen on, olisivat helposti saatavilla.

Virtuaalisia luontoratkaisuja tarvitaan erityisesti paikoissa, joissa luontoon pääsy on rajallista tai rajoitettua. Niistä voi olla hyötyä paitsi työpaikoilla myös sairaaloissa, oppilaitoksissa ja hoitolaitoksissa. 

Televisioita kasattuna, joista näkyy luontovideoita.
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Väsyttääkö töissä? Tällaisten videoiden katsominen tauolla vähentää stressiä ja virkistää, kertoo uusi tutkimus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.