Kioskien alkutaival oli täynnä tiukkoja sääntöjä – öisellä grillikioskilla taas saattoi saada nyrkistä 

Ensimmäiset kioskit toivat Helsinkiin kansainvälisen tuulahduksen ja pullotetun mineraaliveden. Nykyään kioskilla voi syödä vaikka vegaanista ”lihapiirakkaa” tai noutaa passin.

Teksti Kaarina de Krijger

Helsingissä oli 1831 huonolaatuisen juomaveden aiheuttama laaja koleraepidemia. Samana vuonna kehitti kemisti Victor Hartwall menetelmän puhtaan mineraaliveden teolliseen valmistamiseen. Pullotettu, puhdas vesi oli peräisin Kaivopuiston kaivosta ja siitä tuli heti myyntimenestys.

Helsingin keskustassa, nykyisessä Esplanadin puistossa, oli tuolloin lehmien laiduntamista varten aidattu niitty, Pieni vasikkahaka. Siellä oli pieni mökki, jossa myytiin kondiittori Järngrenin leivoksia ja mehuja.

Helsingin muuttuessa vuosisadan puolen välin jälkeen kansainvälisemmäksi kaupungiksi laidunpaikan tilalle muokattiin suuren maailman tyylinen englantilainen puisto.

01.12.2020

X