Jackie Kennedy, Brigitte Bardot… Kohukaunottaret ovat muovanneet naisten hattumuotia, ja onpa lierillä keikkunut täytettyjä jyrsijöitäkin

Mummulla oli huivi, lotalla lakki, köyhällä emännällä myssy ja porvarisdaamilla hieno hattu. Aina 1960-luvulle naisen pään peittona oli yleensä jotain. 

Teksti Else Turunen

Kuvat Helsingin kaupunginmuseo, OM-arkisto ja MV-photos

Vuosisadan alussa syntyneellä mummollani oli päässään aina huivi. Niin sen ainakin muistan. Huivi oli vedetty niin kireästi ­leuan alta kiinni, että mietin, sattuuko mummoa kaulaan. Sitä en miettinyt, miksi varsinkin vanhat naiset peittivät päänsä. Ehkä he leipoivat ja kokkailivat niin ahkerasti, että kutrit piti pitää tiukasti ruodussa?

Toki joissain ammateissa päähinettä käytettiin juuri tästä syystä, mutta se ei selitä sitä, miksi vanhoissa valokuvissakin naisilla on yleensä aina jokin päähine.

”Hatut, huivit ja päähineet ovat olleet tärkeä osa naisen pukeutumista aina 1960-luvulle asti ja tietyissä tilanteissa sen jälkeenkin”, kertoo kansatieteen dosentti Arja Turunen, joka on yhdessä Anna Niirasen kanssa toimittanut teoksen Säädyllistä ja säädytöntä.

25.08.2020

X