Kun valmismaksalaatikko tuli myyntiin vuonna 1957, kukaan ei kehdannut ostaa sitä – tiesitkö tämän einesten historiasta?

Einekset kehitettiin helpottamaan työssäkäyvien naisten taakkaa. Niiden ansiosta koko perhe sai ruuan eteensä kymmenessä minuutissa.

Teksti Teksti Jenna Parmala

Kuvat Helsingin kaupunginmuseo, Jalostaja, Saarioinen ja Atria

Kuka olisi uskonut, että tästä tulisi Suomen suosituin eines? Kun ensimmäiset alumiinivuokiin pakatut maksalaatikot tulivat uunista ulos Saarioisten tehtaalla vuonna 1957, oli vielä epäselvää, miten suomalaiset suhtautuisivat valmisaterioihin.

Lämmittämistä vaille valmiiden ruokien kilpailuvaltit olivat kuitenkin selvillä: vapaus ja nopeus. 1950-luvulla naiset olivat vasta päässeet kunnolla työelämään, eikä kodin ja perheen yhdistäminen sujunut aivan vaivatta.

Moni kohtasi virka-ajan jälkeen uuvuttavan tilanteen, kun kotona odottivat nälkäinen perhe ja monet kotityöt. Tai kuten tuolloin ajateltiin, naisten työt.

18.08.2020

X