Muistatko nämä hiihtomuodin kukkaset vuosien varrelta? 90-luvulla Suomen huiput sivakoivat hassussa hameessa

Hiihtäminen on myös tekstiiliurheilua. Kun nykyään kiidetään teknisissä asuissa, ennen harrastajat ja kilpailijatkin lykkivät laduilla hameissa ja villapaidoissa.

Teksti Essi Salonen

Pitkän matkaa saivat suomalaisnaiset hiihtää hameet yllään ennen kuin housut katsottiin heillekin ­soveliaaksi hiihtoasuksi. Vasta 1930-luvulla hiihtohousut syrjäyttivät lopullisesti hiihtohameen, joka oli siihen asti ”säädyllisen ja naisellisen naisen ainoa oikea asu” myös hiih­täessä, kirjoittavat Suvi Kuisma ja Tiina Jantunen kirjassaan Suomen naiset ladulla ja mäessä (Lahden museot ja Hiihtomuseo).

Yllä olevassa kuvassa Pukinmäen Kirin hiihtokilpailuun osallistuvat tytöt ovat vuonna 1930 Vantaanjoen jäällä. He ovat lähteneet kisaan lyhyissä helmoissaan, villapaidoissaan ja ohuissa sukissaan, joskin yhdellä on jo yllään hiihtohousut. Hiihtohousut vauhdittivat tyttöjen housujen käyttöä. Erityisiä urheiluvaatteita ei juurikaan ollut, vaan hiihtoa harrastettiin ulkoiluvaatteissa. Kuvan ­tytöistä yksi tosin näyttää olevan liikkeellä pikkukengissään.

Kotiliesi opasti 1920-luvulla suomalaisneitoja pukeutumaan urheiluasuun, joka oli lämmin ja tarkoituksenmukainen, ”sillä muuten saattoi vilustuttaa itsensä ja menettää kiinnostuksensa hiihtämiseen.”

11.01.2022

X