Suomalaiset siirsivät saunavuoronsakin, kun tv:stä tuli Peyton Place – sarja tarjosi ennennäkemätöntä ihmissuhdedraamaa 50 vuotta sitten

Intohimoa ja ihmissuhteiden koukeroita ei puuttunut Peyton Place -sarjasta, joka valloitti tv-ruudut 50 vuotta sitten. Skandaaleilla kuorrutettu sarja nousi ennenäkemättömäksi ilmiöksi myös Suomessa ja pohjusti tietä Salatuille elämille.

Teksti Riikka Forsström

Kuvat Getty Images ja Otavamedian arkisto

Ensimmäinen televisioruudulle piirtyvä kuva on kirkkaansinistä taivasta vasten kohoava hohtavan valkoinen kirkontorni, kuin pikkukaupungin puhtauden vertauskuva. Ensivaikutelma on kuitenkin pettävä, sillä saippuaooppera Peyton Placessa mikään ei ole sitä miltä näyttää.

Heti tammikuussa 1969 Suomessa esitetyssä Peyton Placen avausjaksossa katsojat tempaistiin keskelle ihmissuhdekarusellia. Uutuussarja koukutti välittömästi, ja 1970-luvun alkupuolella jopa kolmasosa kansasta – parhaimmillaan kaksi miljoonaa ihmistä – ­jämähti joka keskiviikkoilta television ääreen.

Sarja alkaa, kun tohtori Rossi saapuu lääkäriksi Peyton Placeen. Lääkärintarkastuksessa paljastuu, ­että 17-vuotias Betty on raskaana. Tulevan lapsen isä on 20-vuotias Rodney Harrington (Ryan O’Neal), Peyton Placen silmäätekevien sukua.

09.06.2020

X