Nostalgia Tilaajille

Punavankileirille joutui vuonna 1918 iso joukko naisia – yksi heistä oli Alma, 17 

Suomen sisällissodan jälkimainingeissa monen naisen ja lapsen pakoretki päätyi punavankileirille, jos perheen isä oli ollut kaartissa. Osa vangituista naisista oli tehnyt kaartissa sairaanhoito- ja huoltotöitä, kuten Alma Mäkelä. Miten hänen kävi?

Kun Alma Mäkelä oli 17-vuotias, hän joutui Hämeenlinnan punavankileirille. Elettiin toukokuuta 1918. Hämeenlinnan leiri tunnettiin kovasta kuristaan. Joka viides sen vangeista kuoli.

Vuosikymmeniä myöhemmin Alma jutteli usein lastenlapsilleen kapina-ajasta, jolloin hänestä tuli punakaartin keittäjä. Häntä perehdytettiin myös sairaanhoitajaksi. ”Alma-mummu sai huoltotöistä kunnon palkkaa, ruokaa ja uudet kengät”, hänen tyttärentyttärensä Päivikki Lehtihalme, 69, kertoo.

Alma oli kotoisin Porin maalaiskunnan Pihlavasta. Isä oli aktiivinen työväenliikkeen mies, yksi osuusliike Kansan perustajista. Hän kannusti lapsiaan kouluttautumaan ja oli laittanut esikoisen ompelijan oppiin. Lisäksi Alma osallistui työväentalon opintopiireihin.

Töitä ei kuitenkaan ollut tarjolla, ja ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa ruoasta oli pula. Alma oppi, miltä nälkä tuntuu. Äiti joutui pakottamaan hänen nuoremmat sisaruksensa kerjuulle. Isä oli jo liittynyt punakaartiin.

Kotiin vai pakoon?

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.