Rohkea Martta, 17, lähti siirtolaiseksi New Yorkiin jo 1915 – palasi kotiapulaiseksi­ 65-vuotiaana

Pirkko Hirvilahti oppi edesmenneeltä anopiltaan rohkeutta ja uskallusta tehdä suuria päätöksiä. Kun viina maistui toisellekin aviomiehelle ja hän alkoi saada kansaneläkettä, Martta otti eron 65-vuotiaana ja muutti Yhdysvaltoihin kotiapulaiseksi.

Teksti Sirpa Pääkkönen

Kuvat Pirkko Hirvilahden kotialbumi

Pirkko Hirvilahdella, 69, oli viisas ja värikäs anoppi. Pirkko katselee valokuvia ja muistelee anoppiaan Martta Sigrid Korhosta talvikodissaan Torremolinoksessa.  Espanjan Aurinkorannikolla aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Sää on suosinut asukkaita koko syksyn.

Pirkko ehti tuntea anoppinsa yhdeksän vuotta. Martta Sigrid Korhonen syntyi vuonna 1898 Elimäellä. Martta oli kaksi kertaa naimisissa ja asui Viipurissa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Hän kuoli Ruotsissa 92-vuotiaana vuonna 1990.

”Anoppini opetti minulle rohkeutta. Hän oli omana aikanaan edelläkävijä, koska uskalsi tehdä elämäänsä koskevia suuria päätöksiä ja ottaa riskejä. Perhe oli hänelle tärkeä. Erityisen läheinen hänelle oli mieheni Matti. Olen kiitollinen Martalle siitä, että hän opetti poikansa arvostamaan naista ja naisen tekemää työtä”, Pirkko kertoo.

25.11.2021

X