Upea Sinua, sinua rakastan -valssi syntyi 60-luvulla – Tiedätkö sen alkuperän? 

Iki-ihania elokuvahittejä on syntynyt kahdessa ryppäässä: Ansa ja Tauno vetivät täysin palkein sodan kynnyksellä, ja 1960-luvulla häikäisi Kaj Chydenius. Silloin syntyi myös valssi, jonka tahdissa yhä tanssitaan häitä.

Teksti Jussi Karjalainen

Kuvat OM-arkisto, Lehtikuva

Suomalaisen elokuvamusiikin suurin tähtihetki on moderni rakkauslaulu Sinua, sinua rakastan, jonka maita järisyttelevät säkeet kirjoitti runoilija Aulikki Oksanen:

”Sinua, sinua rakastan/ yö painaa päähäni pimeän seppeleen/ jotta en sinua näkisi./ Miten huutaa avaruus/ miten kirkuvat tähdet ohimoni läpi/ miten itkevät lapset maailman rannoilla/ ja merien yllä savuavat sydämet.”

Laulu on elokuvasta Asfalttilam­paat, vuodelta 1968, ja sen sävelsi Kaj Chydenius. Se on säveltäjän omakin mielikki laajasta tuotannostaan ja hän myös kajautti laulun itse nauhalle.
Elokuvassa tämän musiikkihetken kuvituksena ovat filmaattisen upeat nuoret näyttelijät Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara sekä Naantalin rantakalliot. Parin suhde on vaakalaudalla pikkukaupungin pikkumaisessa ilmapiirissä.

08.06.2021

X