Joulupöytä ennen vanhaan.

Vatsa täyteen ja pää sekaisin! Joulun juomakulttuurin historia on pitkä ja värikäs 

Sairaudetkin parantanut glögi tai Elias Lönnrotin sanoin ”lökäri” on juhlajuomista vanhin. Olutta tehtiin Tuomaan päiväksi ja maltaista juomaa piti riittää Nuutin päivään asti. 

Teksti Riikka Lehtovaara

Marraskuun kaamos, ­loskassa ­tarvotut kävely­lenkit, ­kosteat vaatteet ja luihin ja ytimiin tunkeutuva vilu. Siinäpä ­yhdistelmä, joka sopii nautittavaksi ­lämpimän glögin kanssa vähintään yhtä hyvin kuin joulutortut ja piparkakut.

Höyryävän juoman äärellä voi kohottautua arjen yläpuolelle ajattelemalla, että ihmiskunnan tuhatvuotinen jouluperinne on edelleen voimissaan.

Glögin kaltaista vahvasti maustettua viiniä ovat nauttineet nimittäin jo muinaiset roomalaiset. Glühweinilla ovat lämmitelleet kylmissä linnoissaan keskiajan saksalaiset ja hehkutettua viiniä (glodad vin) on siemailtu myös Ruotsin hovissa jo Kustaa Vaasan ajoilta lähtien.

24.11.2020

X