Wivi Lönn oli Suomen ensimmäinen naisarkkitehti – ”Naikaa tyttö pois kilpailemasta”, jupisivat miehet 

Wivi Lönn pääsi poikkeusluvalla opiskelemaan ensin rakennusmestariksi ja sitten arkkitehdiksi. Hän valmistui vuonna 1896 ja perusti oman toimiston jo kolme vuotta myöhemmin.

Teksti Artemis Kelosaari 

Kuvat Helsingin kaupunginmuseo, Museovirasto ja OM-arkisto

Vuonna 1913 Tallinnassa juhlittiin komean Estonia-teatterin avajaisia. Rakennuksen suunnittelija oli viisi vuotta aikaisemmin valittu kilpailulla, johon osallistuttiin nimettömänä pelkillä ehdotuksilla rakennuspiirustuksiksi. Voittajaksi oli selviytynyt nimimerkki ”Thalia”, jonka takaa oli paljastunut kaksi suomalaista arkkitehtiä: Wivi Lönn ja Armas Lindgren.

Avajaisissa oli paikalla ainoastaan Lindgren. Ihastunut yleisö kiitteli herra Lindgreniä onnistuneista tilaratkaisuista ja neiti Lönniä kauniista koristeluista. Yleisö joutui kuitenkin hämmästymään, kun Lindgren oikaisi: ei suinkaan. Hän oli ollut vastuussa rakennuksen julkisivuista ja ornamentiikasta. Rakenne- ja tilaratkaisut oli suunnitellut Lönn.
Arkkitehtuuri oli 1900-luvun alussa varsin miehinen ala. Wivi Lönn, hiljainen mutta lujatahtoinen nainen, oli kuitenkin hitaasti alkanut vakiinnuttaa asemaansa arkkitehtinä.

Tyttö poikien keskellä

30.11.2021

X