Kasvien ja juuresten viljeleminen onnistuu vasta-alkajaltakin – multahommiin hurahtanut harrastaja neuvoo, miten kannattaa aloittaa 

Harrastajaviljelijä Sofia Aronen aloitti lavatarhalla, ja nyt hänellä on oma kasvihuone ja kasvimaa. Viime kesän mukavin yllätys oli varsiparsakaali, joka on kaupassa hintavaa mutta jota helppo kasvattaa.

Teksti Riikka Lehtovaara

Kuvat Suvi Elo

”Vihannesten ja kasvisten viljelyssä pääsee alkuun, kun vaan alkaa tehdä rohkeasti. Ei kannata ­varoa tai pelätä mitään lajikkeita. Motivaatio säilyy, kun yrittää kasvattaa sellaisia juttuja, joita tykkää ­ itse syödä.

Pienestäkin alasta saa paljon satoa. Kun asuin vielä kerros­talossa kaupungissa, minulla oli neljän lavan tarha, j­olle annoin nimeksi Eväitä elämään, mikä kuvastaa sitä, että kasvun ihme tuo hyvän mielen.

Mullalla täytetty laatikko on hyvä alku, koska siinä on rajal­lisesti tilaa, eikä rikkaruohoja tule yhtä helposti kuin kasvi­maalle. Heti kun lumet ovat sulaneet, voi laittaa kasvamaan pinaattia ja kokeilla erilaisia kasveja, salaatteja ja juureksia.

03.05.2022

X