Edith, 21, ei päässyt opiskelemaan ja meinasi heittää hanskat tiskiin – kaksi välivuotta saivat tajuamaan, että hän oli tekemässä ison virheen

Ensimmäinen välivuosi lukion jälkeen oli Edith Kauran oma valinta. Toinen oli karvas pettymys, mutta auttoi ymmärtämään, ettei Edith ollut uskaltanut pohtia, mitä hän oikeasti haluaisi opiskella.

Teksti Anni Reenpää

Kuvat Vesa Tyni, videot Anni Reenpää

Edith ja noin sata muuta nuorta painoivat ylioppilaslakin päähänsä. Oli kesäkuun 3. päivä vuonna 2017, ja Savoy-teatte­rissa Helsingissä vietettiin Kallion ilmaisutaidon lukion lakkiaisjuhlaa. Päivä oli ihmeellinen. Luokkakaverit seisoivat lavalla rivissä, kenties viimeistä kertaa yhdessä. Takana oli rankat kirjoitukset, edessä ansaittu vapaus. Edith tunsi itsensä energiseksi ja voimakkaaksi.

”Se vapauden tunne oli huimaava. Olimme kaikki tehneet valtavan työn ja olimme samassa tilanteessa. Sillä hetkellä kaikki oli tosi hyvin”, Edith Kaura, 21, sanoo.

Kun Edith seremonian jälkeen ajoi perheensä kanssa Esplanadin puiston läpi kohti kotia ja juhlia Vantaalla, hän heilutti koko matkan käsiään ulos avoimista ikkunoista. Edessä oli välivuosi, kuten suurella osalla Edithin kavereistakin. Hän ei ollut hakenut korkeakouluihin, koska kaipasi vuoden aikaa harkita seuraavaa askelta.

24.07.2020

X