Kuinka näin raskasta työtä kestää? Sairaalapastori Maria Metsä työskentelee vastasyntyneiden teho-osastolla

Maria Metsä ei ollut varma, kestäisikö työtä sairaalassa osastolla, jossa elämä loppu usein jo silloin kun sen pitäisi vasta alkaa. Nykyään hän ajattelee, että kuoleman todistaminen antaa voimaa elää.

Teksti Jenna Parmala

Kuvat Mirva Kakko

Kun sairaalapastori Maria Metsän, 43, puhelin soi työpäivän aikana, hän on valmiina lähtemään liikkeelle ­nopeasti. Maria ottaa työhuoneensa kaapista ylleen valkoisen alban ja suuntaa vastasyntyneiden teho-osastolle.

Matkalla hän sammuttaa puhelimensa, sillä tulevaan tehtävään on keskityttävä täysin. Usein kyseessä on kaste, jota toivotaan vauvalle ennen leikkausta. Sitä toivotaan myös silloin, kun tiedetään, että vauva joudutaan irrottamaan elämää ylläpitävistä koneista ja että hän kuolee.

Kaste tapahtuu yleensä potilashuoneessa. Vauvat ovat vielä niin pieniä, ettei heitä voi siirtää sairaalan kappeliin. Maria asettaa kastepöydän päälle valkoisen liinan ja sytyttää ledikynttilät. Pöydälle asetellaan vielä lasinen enkelitaulu, kastemalja ja kastekynttilä, jonka perhe saa mukaansa. Tilaa pöydälle on potilashuoneessa yleensä vähän, ja Marian on varmistettava, että hoitajat pääsevät liikkumaan pöydän ympärillä. Sairaanhoitajat toimivat usein myös todistajina kastetilanteessa.

30.12.2020

X