Silja Keränen muutti Helsingistä takaisin Kajaaniin ja ymmärsi, että synkkä mielikuva maaseudusta ei vastaa todellisuutta

Kun ympäristönsuojelu­tekniikan diplomi-insinööri Silja Keränen muutti takaisin juurilleen Kajaaniin, ­hänen silmänsä aukesivat sille, kuinka järjetöntä maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu on.

Teksti Sanna Puhto

Kuvat Miska Puumala

”Mannerheimintien ja Lönnrotinkadun risteyksessä, keskellä Helsinkiä, sain päähäni, että haluan muuttaa takaisin Kajaaniin.

Päähänpistosta on nyt yksitoista vuotta. Se ei ollut mikään irrallinen ajatus, vaan alitajunta oli työstänyt asiaa pitkään. Olin lähtenyt lukion jälkeen pois Kajaanista opiskelemaan yliopistoon ja saman teki melkein koko lukioaikainen tuttavapiirini. Minä muutin ensin Ouluun, sitten Kuopioon ja asuin Singaporessakin vähän aikaa opintojen loppuvaiheessa. Valmistuttuani muutin Helsinkiin töihin.

Kun sain päähänpiston, olin ehtinyt löytää paikkani Helsingissä ja viihdyin siellä. Tuolla hetkellä mielen pohjalla versonnut ajatus kuitenkin puhkesi esiin. Ajatus oli syntynyt monesta aineksesta. Omien juurten merkitys alkoi tuntua tärkeältä. Kaipasin luonnon lähelle ja kokemaan kunnon talvia. Halusin myös ikääntyvien vanhempieni luo.

01.05.2022

X