Sukuhistoria ei jättänyt rauhaan siskoksia – miksi äiti käyttäytyi niin oudosti?

Ailahtelevan äidin kanssa kasvaneet siskokset halusivat tietää, miksi vanhemmat olivat eronneet. Perheen historian tutkiminen paljasti Riitta Kuoppamäelle ja Katriina Silvennoiselle asioita, joita oli vaikea uskoa todeksi.

Teksti Else Turunen 

Kuvat Jonne Räsänen, Riitta Kuoppamäen kotialbumi

Äidin pehmeä kylki lämmitti, kun tyttäret köllöttelivät hänen kainalossaan. Tuntui vieno konjakin tuoksu, kun äiti kertoi hauskoja tarinoita lapsuudestaan. Ne hetket ovat Riitta Kuoppamäen, 80, ja Katriina Silvennoisen, 77, muistoissa hyviä.

Silti hetkiin liittyi myös toinen tunne, kauhu. Äiti pelotteli tyttöjä heidän isällään. Isä oli syypää äidin ahdinkoon ja sairauksiin, ja isä saattaisi tulla heidän luokseen väkisin, vaikka oven läpi. Onneksi tytöt saivat olla äidin kanssa. Suojassa.

Äiti kuoli sydänkohtauk­seen viisikymppisenä, ja tyttäret elivät omaa elämäänsä. Riitasta tuli arkkitehti ja tutkija, Katriinasta kemisti ja johdon konsultti. He löysivät puolisot ja saivat lapsia ja lapsenlapsia. Vuodet vaihtuivat, ­mutta oudot muistot ja samat kysymykset painoivat molempien mieltä. Miksi vanhemmat olivat eronneet? Mitä vikaa isässä loppujen lopuksi oli ollut?

09.10.2020

X