Made in Finland

Suomalainen vaate­teollisuus ei ole kuollut vaikka moni saattaa niin luulla. Uudet vaatteet syntyvät Ommellisen kaltaisissa harrastajien luomissa yrityksissä.

Teksti Riikka Lehtovaara

Kuvat Sara Pihlaja

Myymälä on tänään kiinni, joten se palvelee väliaikaisesti varastona. Huppareiden, haalareiden ja puseroiden seassa on muovilaatikoita, kangaspakkoja ja rullakoita. Myymälään kuulumattomat ylimääräiset pakkaukset purettiin juuri Tampereen käsityömessuilta palanneesta kuormasta. Ensi viikolla ne reissaavat uusille messuille Seinäjoelle.

Yrittäjä Liisa Häkli pahoittelee ahtautta. On kulunut vain seitsemän vuotta siitä, kun hän oli jyväskyläläinen kolmatta lastaan odottava näkövammaisten erityisopettaja, joka sai äidiltä lahjaksi saumurin. Ja nyt ollaan tässä. Nykyiset tilat ovat kittanat kuin pesukoneessa kutistunut sukka.

Ilmassa on keskittynyttä kuhinaa. Punaisiin ja mustiin huppareihin pukeutuneet työntekijät leikkaavat kangasta ja pussittavat asiakkaille lähteviä tilauksia. Myymälän erottaa muista ­tiloista vain ohut seinä. Sen takana saksitaan kaavoja, silitetään ja poljetaan neljällä ompelukoneella lisää myytävää.

03.12.2021

X