Pian, 41, pojalla todettiin puheen­tuottamisen ongelma: ”Kun neurologi kertoi, että Romeo ei ehkä ikinä puhu, minä romahdin”

Pia Rendic on huolissaan, saako hänen puhumaton poikansa yhtään ystävää. Helppoa se ei ole, sillä Pia ei itsekään usein ymmärrä lastaan.

Teksti Pia Tiusanen

Kuvat Pekka Holmström

Äiti. Romeo ei lausunut sitä täydellisesti, mutta sieltä se kuitenkin tuli. Pia Rendic itki onnesta. Hän sai tallennettua sanan puhelimella ja lähetti sen omalle äidilleen. Romeo oli kahden ja puolen vuoden ikäinen ja sanonut juuri ensimmäisen sanansa.

Nyt nelivuotiaan Romeon puheen tuottaminen on yksivuotiaan ja puheen ymmärtäminen kaksi ja puolivuotiaan tasolla. Hän sisäistää vain yksinkertaisia ohjeita. Jos neuvo on hiemankin monimutkaisempi, kuten ”vie tämä ensin ja tule sitten takaisin”, se on hänelle liikaa.

”Romeo ei ymmärrä ajallisia määreitä, kuten ensin, sitten tai myöhemmin. Kaikki on nyt heti, ja kaiken pitää olla ennakoitua. Jos jokin asia menee eri tavalla kuin on sanottu tai miten hän on asian sisäistänyt, hän suuttuu”, Pia Rendic, 41, kertoo.

13.08.2021

X