Suurperheen äiti, Minna, 47, juoksi 100 kilometriä tunturissa vaikka keskeytyskin oli hilkulla: ”Rehkin liikaa, sydäntä puristi” 

Minna Möttönen juoksi Ylläksen tunturimaastossa sadan kilometrin ultramatkan. ”Nyt tossua tossun eteen”, tsemppasi huoltaja, kun usko omiin voimiin uhkasi hiipua.

Teksti Sirpa Pääkkönen

Kuvat Mikko Heiskala, Annarita Koli

Suomessa elettiin heinäkuussa hurjaa hellekesää. Lämpötila hipoi Lappia myöten kolmeakymmentä astetta, ja yötkin olivat kuin tropiikissa. Vihtiläinen fysioterapeutti Minna Möttönen starttasi ystävättärensä kanssa keskiyöllä polkujuoksumatkalle NUTS Ylläs Pallas 2021 -kisassa. Maastoon lähti 1 500 juoksijaa eri pituisille kierroksille. Parikymmentä tuntia myöhemmin Minna ylitti maaliviivan Ylläksellä juostuaan sadan kilometrin pituisen ultrajuoksun.

Mikä ihme saa 47-vuotiaan perheenäidin juoksumatkalle Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, jossa maasto on kivikkoista ja juurakkoista ja korkeuserot suuria? Nousut ja laskut seuraavat toisiaan. 

”Olin pari vuotta aikaisemmin juossut sadan kilometrin ultrajuoksun ensimmäistä kertaa maaliin saakka. Matka oli hankala ja toivoin, että saisin uudesta juoksusta mukavamman elämyksen. Se toteutui tässä kisassa”, Minna kertoo.

Ultrajuoksukisoihin osallistuu erilaisista lähtökohdista ponnistavia ihmisiä. Parhaat ovat kovan tason juoksijoita, jotka kilpailevat sijoituksista ja hyvistä loppuajoista. Suurin osa on Minnan tapaan harrastajia, joille tärkeintä on maaliin pääsy.

Suosituimmalle matkalle, 66 kilometrille, lähti yli 600 juoksijaa, ja pisin matka oli huimat 300 kilometriä. Minnan tavoitteena oli taittaa sadan kilometrin matka yhdessä 254 muun juoksijan kanssa.

23.09.2021

X