Inka Kairus (keskellä ) ja Ronja Sepponen ovat sitä mieltä, että kiusaamiseen pitää tarttua heti, koska muuten se pahenee. ”Meidän koulussa siihen on puututtu tosi hyvin”, Ronja sanoo.

Et kai vain möläyttänyt näin? Nykylasten mielestä aikuisten kommentit ihonväristä tai kiloista ovat törkeitä

Lapset ovat paljon viisaampia kuin uskommekaan. Aikuiset tutkijatkaan eivät ole pysyneet kärryillä siinä, miten tarkasti lapset nykyisin tunnistavat syrjivän puhetavan esimerkiksi sukupuoli-identiteetistä tai syntyperästä. 

Teksti Sanna Puhto

Kuvat Sara Pihlaja, Niclas Mäkelä

Suomalaisissa kouluissa tutkittiin äskettäin viidesluokkalaisten kokemuksia kiusaamisesta ja ennakkoluuloista. Helsinkiläisen Laajasalon peruskoulun oppilas Iida Halonen, 11, oli yksi niistä, jotka osallistuivat kyselyyn. Iidan luokan mielestä kysymykset tuntuivat pahoilta.

Heitä pyydettiin muun muassa valitsemaan, kuka on luokan epäsuosituin oppilas. Entä häiritseekö, jos ulkomaalainen luokkakaveri vie enemmän opettajan aikaa? Sitäkin kysyttiin, ovatko suomalaiset parempia kuin ulkomaalaiset.

”Aivan ihmeellisiä kysymyksiä. Ei tule mieleenkään ajatella, kuka ei ole suosittu, mistä maasta joku tulee tai mikä on ihonväri”, Iida sanoo.

19.11.2021

X