Eikö perintö kelpaa? Vanha mökki on vanhemmille rakas, mutta lapset voivat pitää sitä riesana

Moni mökin omistaja haluaisi, että aikuiset lapset jatkaisivat rakkaan kesäpaikan ylläpitoa. Perintö, lahja tai lunastaminen ei vältämättä kiinnosta, koska omistaminen on turhan työlästä, sitovaa ja kallista.  

Teksti Else Turunen

Kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen, Anton Reenpää

Tämä on maisema, johon Erja Kosonen saattaa uppoutua tuntikausiksi: Mökkiterassilta näkyy veden sineä ja piha, jossa luonnonkukat saavat kukoistaa. Ollaan Laukaassa, keskellä Järvi-Suomea. Saunalla Erjan puoliso Pekka Kosonen, yrittäjä ja eläkeläinen, lämmittelee pari kolme tuntia perinteistä pönttökiuasta. Kohta pariskunnan aikuiset lapset pääsevät lempeän kosteisiin löylyihin.

Tanskassa asuva tytär Matleena Holdgaard, 29, pitää kesämökkiä kiintopisteenään Suomessa, ja Helsingissä opiskeleva poika Arttu Kosonen, 26, miettii jo rakennuksen tulevaisuutta. Jyväskylässä asuvan tyttären Annan 5- ja 1,5 -vuotiaille lapsille paikasta on tulossa lapsuuden idyllinen paratiisi.

Mutta entä sitten, kun vanhemmat eivät enää jaksa? Monessa suvussa tilanne on ajankohtainen, juuri nyt, sillä mökkejä hankittiin kiivaasti 1970–80-luvuilla. Jaksaako mökkeily kiinnostaa kaupunkilaistuneita ja kansainvälistyneitä nuoria? 

19.06.2020

X