Nostalgia Tilaajille

Vatsa täyteen ja pää sekaisin! Joulun juomakulttuurin historia on pitkä ja värikäs 

Sairaudetkin parantanut glögi tai Elias Lönnrotin sanoin ”lökäri” on juhlajuomista vanhin. Olutta tehtiin Tuomaan päiväksi ja maltaista juomaa piti riittää Nuutin päivään asti. 

Marraskuun kaamos, ­loskassa ­tarvotut kävely­lenkit, ­kosteat vaatteet ja luihin ja ytimiin tunkeutuva vilu. Siinäpä ­yhdistelmä, joka sopii nautittavaksi ­lämpimän glögin kanssa vähintään yhtä hyvin kuin joulutortut ja piparkakut.

Höyryävän juoman äärellä voi kohottautua arjen yläpuolelle ajattelemalla, että ihmiskunnan tuhatvuotinen jouluperinne on edelleen voimissaan.

Glögin kaltaista vahvasti maustettua viiniä ovat nauttineet nimittäin jo muinaiset roomalaiset. Glühweinilla ovat lämmitelleet kylmissä linnoissaan keskiajan saksalaiset ja hehkutettua viiniä (glodad vin) on siemailtu myös Ruotsin hovissa jo Kustaa Vaasan ajoilta lähtien.

Herkullisen juhlajuoman juuret ovat siis syvällä länsimaisen sivistyksen alkukehdossa. Glögi mainittiin luultavasti jo roomalaisen Apiciuksen laatimassa keittokirjassa, jota pidetään lajissaan maailman ensimmäisenä.

Sohvannurkassa lämmikkeeksi nautittu glögi saattaa olla näitä nykyajan kotkotuksia, maustettuja sekoituksia, joita Alkosta saa jo kymmeniä sortteja. Eikä lämmintä viiniä enää maistella vain juhlajuomana, vaan yhtä hyvin sesongin lämmikkeenä lokakuusta pitkälle tammikuuhun.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.