Muodikkaat irtokaulukset naiselle ja lapselle – tulosta kaava ja ompele

Irtokaulukset ovat palanneet. Somista niillä trendikkäästi niin mekot kuin neulepuserotkin. Tulosta kaavat aikuiselle ja lapselle.

Teksti Tarja Tegelberg

Kuvat Niclas Mäkelä

Irtokauluksen reunaan poimutetaan kapea röyhelö. Kauluksesta tehdään kaksinkertainen, jolloin siitä tulee siisti ja ryhdikäs. Kankaana on valkoista brodyyriä. Irtokaulukset sopivat sekä naiselle että lapselle.

Lue myös: Huppukauluri suojaa sateelta ja tuulelta – tulosta kaavat ja ompele kätevä varuste ulkoiluun

irtokaulukset
Irtokaulus solmitaan kiinni nauhoilla. Kuva: Niclas Mäkelä
irtokaulukset

Koot:

Aikuinen ja lapsi

Tarvikkeet:

Brogyyrikangasta

Aikuisen kaulus, menekki: 0,30 m

Lapsen kaulus, menekki: 0,25 m

Tukikangasta

Valkoinen Iisa-puuvillabrodyyri ja tarvikkeet Eurokangas.

Kaavat:

  • 8A Kaulus aikuinen
  • 8B Kaulus lapsi

Tulosta tästä kauluksien kaavat

Katso ohje, miten tulostat ja kokoat pdf-kaavat.

Irtokaulusten leikkaaminen:

  • Leikkaa kappaleita leikkuusuunnitelman mukainen määrä.
  • Lisää kaavoihin 1 cm:n saumanvarat.
  • Leikkaa lisäksi röyhelökaitale aikuiselle 5 x 140 cm ja lapselle 4,5 x 120 cm sekä kaksi solmimisnauhaa aikuiselle 3 x 40 cm ja lapselle 3 x 35 cm, mitat sisältävät saumanvarat ja käännevarat.
  • Leikkaa ja kiinnitä tukikankaat toisiin kauluskappaleisiin.

Irtokaulusten ompeleminen:

  1. Taita nauhojen pitkiltä sivuilta ja toisesta päästä saumanvarat nurjalle Taita nauhat vielä kaksin kerroin ja ompele reunat yhteen.
  2. Ompele röyhelökaitaleen toiseen pitkään sivuun muutaman mm kaksitaitteinen käänne. Leikkaa röyhelökaitaleen toiset pitkät reunat päissä loivasti viistoon käänteeseen asti. Ompele avoimeen reunaan poimulangat ja poimuta reuna kauluksen ulkoreunan pituuteen.
  3. Aputikkaa röyhelökaitale tukikankaallisen kauluksen ulkoreunaan oikeat vastakkain, niin että saumanvarat ovat samaan suuntaan. Aputikkaa nauhojen avoimet päät kauluksen etukulmiin samoin.
  4. Aseta kaulukset oikeat vastakkain ja ompele kauluksen ulkoreunat yhteen, samalla röyhelö ja nauhat kiinnittyvät. Ompele myös pääntien reunoja yhteen, mutta jätä keskelle noin 10 cm kääntöaukko. Leikkaa kauluksen pyöreissä kulmissa saumanvaraan lovia ja kaareviin reunoihin aukileikkauksia. Käännä kaulus oikein päin. Taita kääntöaukon reunoilta saumanvarat nurjalle ja tikkaa pääntien reuna.

Mallin suunnittelu: Susanne Salo

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 3/2021.

27.09.2021

X