Onko sinulla värillinen maljakko? Se saattaa olla haluttu keräilyesine!

Lasimaljakoissa näkyy suomalaisten muotoilijoiden monipuolinen kädenjälki. Osasta 1960–70-luvun maljakoista on tullut suosittuja keräilykohteita.

Teksti Arja Maunuksela

Kuvat Mirva Kakko

Kukkamaljakko voi olla elegantti tai humoristinen, pelkistetty tai koristeellinen. Maljakkoon voi asettaa kukkia tai maljakoista voi koota erilaisia asetelmia. Perintömaljakko muistuttaa suvusta, oma hankinta taas löytämisen ilosta. Hintahaitari on laaja. Ei ihme, että maljakoita on melkein joka kodissa.

Suomessa on valmistettu lasisia kukkamaljakoita melkein yhtä kauan kuin lasia ylipäätään. Niitä oli jo vuonna 1748 Somerolle perustetun Åvikin lasitehtaan alkuvuosien tuotannossa, kerrotaan Kaisa Koiviston ja Sirpa Westerholmin kirjassa Keräilijän aarteet – suomalaisia lasimaljakoita (WSOY 2011).

Puristelasimaljakon suunnittelijaa  ei tunneta. Muoto on viehättävästi epäsymmetrinen. Riihimäen Lasi, noin 1960-luku. 40 e.
Puristelasimaljakon suunnittelijaa ei tunneta. Muoto on viehättävästi epäsymmetrinen. Riihimäen Lasi, noin 1960-luku. 40 e. Kuva: Otavamedia

21.09.2020

X