Mitä ihmettä, pitääkö kiuaskivet oikeasti vaihtaa jopa kerran vuodessa? Valmistaja kertoo, miksi kivien kuntoon on syytä kiinnittää huomiota

Mitä ihmettä -sarjassa Kotiliesi etsii vastauksia arjessa askaruttaviin kysymyksiin. Tällä kertaa kerromme, kuinka usein kiuaskivet tulisi vaihtaa. Moni saunanomistaja ei ole koskaan kuullutkaan siitä, että kiuaskivien kuntoa pitäisi seurata säännöllisesti.

Teksti Päivi Huotari (myös videot)

Kuvat Päivi Huotari, iStockphoto

Suomi on saunojen luvattu maa. Saunoja meillä onkin 2–3,2 miljoonaa. Suurempaan lukuun päästään, kun mukaan lasketaan myös huoneistosaunat.

Monelle saunojalle tulee kuitenkin täytenä yllätyksenä tieto siitä, että kiuasta pitäisi huoltaa säännöllisesti. Uuden kiukaan käyttöohjetta saattaa vilkaista vain asentaja.

Muidenkin kannattaisi, sillä valmistajat kertovat ohjeessa, kuinka usein kiuaskivet pitäisi tarkistaa tai vaihtaa. Esimerkiksi Narvi suosittelee kivien uudelleen latomista vuoden välein ja vaihtoa parin vuoden välein. Harvian mukaan kivet pitäisi latoa vähintään uudelleen kerran vuodessa ja samalla vaihtaa rikkoutuneet kivet, jos niitä löytyy.

16.06.2022

X