Tilavassa tuvassa viihtyy koko perhe. Vihreä astiakaappi on Armin vanhempien ensimmäinen yhteinen huonekalu. Ruoka­pöytä ja tuolit ovat 1970-luvulla Askon valmistamia. 

Armin ja Kaukon vuosien suururakka hirsikehikosta: talossa sopusoinnussa 1800-luvun hirret ja nykyajan mikrosementti

Armin ja Kaukon haave isommasta mökistä toteutui, kun maalaistalon hirsikehikosta nousi moderni vapaa-ajankoti Kaukon lapsuusmaisemiin.

Teksti Jaana Karhu

Kuvat Hanne Manelius

Mustanlammen jylhä rantamaisema Nurmeksessa on erityisen rakas Armin ja Kaukon perheelle, sillä näillä mailla Kauko on varttunut. Vanhan savusaunan hirsistä rakennettu punainen hirsimökki on ollut vuosikymmenet idyllinen paikka juhannusjuhlille, sukulaisten kokoontumiselle ja ystävien tapaamiselle.

Kesäkeittiön ja terassin ansiosta jyrkällä rinnetontilla sijaitseva pikkumökki on ollut ahkerassa käytössä kesäisin ja syksyisin, mutta talvella se lähes hautautuu tupruttavan lumen ­alle. Mökille on ollut myös haastavaa kulkea kapeata ja jyrkkää mökkitietä.

Kun perhe kasvoi lastenlasten myötä, ­Armi ja Kauko alkoivat unelmoida sukujouluista näissä maisemissa, lumisten kuusien alla, hankien ympäröimänä. Ja juhannuksista mökissä, joissa olisi tilaa isolle ystäväjoukolle. Alkoi itää ajatus uudesta päätalosta, mutta pohjaksi sille haluttiin vanhat hirret.

19.07.2020

X