Arpaonni ratkaisi – puutalo vaihtui kivitaloon perheen toisessa taloprojektissa

Kolmehenkisen perheen unelmasta neljä vuotta sitten, kun he voittivat oikeuden ostaa tontin Vantaan asuntomessualueelta. Talosta tuli valkoinen ja moderni koti lapsiperheelle.

Teksti Jonna Kivilahti

Kuvat Krista Keltanen

Karoliinan perhe asui aiemmin nykyisen kotinsa lähellä itse rakentamassaan puutalossa. Haaveissa oli kuitenkin kivitalon rakentaminen. Perheessä oli alan osaamista ja ideoita, joten he päättivät edetä rakentamisen kanssa.

Hanke sai vauhtia, kun perhe vieraili asuntomessuilla ja huomasi, että kahta vielä rakentamatonta tonttia oltiin arpomassa halukkaiden ostajien kesken. Hetkeäkään epäröimättä he laittoivat arvan vetämään. Onni oli myötä ja he saivat oikeuden lunastaa toisen tontin muuten jo valmistuneelta asuntomessualueelta Vantaan Kivistöstä.

Lue myös: Vantaan asuntomessujen 10+1 parasta ideaa

Koti

Itse suunniteltu ja rakennettu 162 neliön omakotitalo Vantaan Kivistössä. Lisäksi 20 neliön viherhuone. Talo on valmistunut vuonna 2017.

Asukkaat 

Visualisti, yrittäjä Karoliina Juurinen sekä lapset Miina ja Eikka. Perheeseen kuuluu myös Mini-koira.

Näkymä keittiöstä on kohti ruokatilaa ja siitä vielä ulos terassille. Karoliina valitsi suuriin ikkunoihin arkkitehtoniset kangaskaihtimet.
Näkymä keittiöstä on kohti ruokatilaa ja siitä vielä ulos terassille. Karoliina valitsi suuriin ikkunoihin arkkitehtoniset kangaskaihtimet. Ruokailutilan pöytä ovat Ikean ja Hayn yhteistyömallistosta, tuolit ovat puolestaan Eamesin. Ruokapöydän päällä olevat Pasila-valaisimet kuuluvat Innoluxin mallistoon.
Portaikko on kodin  keskipiste. Portaat on itse suunniteltu ja ne teetettiin mittatilaustyönä.
Portaikko on kodin keskipiste. Portaat on itse suunniteltu ja ne teetettiin mittatilaustyönä.

Yhteinen arkkitehti naapurin kanssa

Karoliinalla oli heti selkeä näkemys tulevan talon rakenteesta.

Tilat jaettiin niin, että alakerrassa on olohuone, ruokailutila, keittiö ja Karoliinan makuuhuone sekä saunaosasto ja viherhuone, joka toimii myös työhuoneena. Talon sivulla on mukava terassi, jonne Karoliina haaveilee vielä Drop-allasta.

Omakotitalon yläkerta on lasten valtakunta. Alakerrassa Karoliina halusi aiemmasta kodistaan poiketen keittiön hieman sivuun olohuoneesta, jotta kokkailun jäljet eivät näy oleskelutiloihin.
Omakotitalon yläkerta on lasten valtakunta. Alakerrassa Karoliina halusi aiemmasta kodistaan poiketen keittiön hieman sivuun olohuoneesta, jotta kokkailun jäljet eivät näy oleskelutiloihin.
Moderni, valkoinen talo
Talo on moderni ja linjakas. Materiaalina ovat Lammin kiviharkot.

Yläkertaan tehtiin lapsille oma valtakunta, jossa on molemmille omat huoneet, yhteinen aulatila sekä kylpyhuone.

”Halusin lapsille oman kerroksen auloineen ja kylpyhuoneineen. Alakerta saisi olla avaraa tilaa, mutta hieman eri tasoissa. Tiesin, että haluan avokeittiön, mutta sellaisen, että se on myös suojaisa”, Karoliina kertoo.

Avukseen Juuriset ottivat arkkitehti Hannele Haatajan, joka sattumalta oli myös viereiselle tontille rakentavan perheen arkkitehti.

Arkkitehti suunnitteli perheelle talon toiveiden pohjalta. Saunaosasto suunniteltiin erilliseksi osakseen, kuin omaksi talokseen. Osaksi taloa tuli myös viherhuone, joka yhdistää itse talon ja saunaosaston.

Seitsemän kuukauden tiiviin rakentamisen jälkeen perhe pääsi muuttamaan väliaikaisesta asunnosta uuteen kotiinsa. Muuton jälkeen pariskunta kuitenkin erosi, ja Karoliina jäi asumaan uuteen kotiin lasten kanssa.

Keittiö vaihtoi väriä lennossa

Alun perin Karoliina oli ajatellut hankkia uuteen kotiin valkoisen keittiön. Hän kuitenkin pyörsi suunnitelmansa nähtyään tanskalaisessa lehdessä A la Carte -malliston mustan keittiön.

”Inspiroiduin ja vaihdoin keittiön mustaan lennossa. Se tuntui raikkaalta vaihtoehdolta, ja tuolloin Suomessa ei vielä ollut nähty kovin monia mustia keittiöitä. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että vaihdoimme keittiön värin”, Karoliina sanoo.

Lue myös Anna.fi: Asuntomessujen parhaat palat – Mustavalkoinen sisustus

Keittiön suuren saarekkeen äärellä perhe ruokailee ja viettää aikaa ruoanlaiton lomassa.
Keittiön suuren saarekkeen äärellä perhe ruokailee ja viettää aikaa ruoanlaiton lomassa.

Keittiön tilasuunnittelussa Karoliina hyödynsi myös aiemmasta kodista oppimaansa.

”Entisessä kodissamme keittiö, ruokailu ja olohuone olivat yhtä suurta tilaa ja kaipasin tänne erilaista ratkaisua. Nyt olohuone on oma tilansa ja keittiö hieman sivussa. Olohuone on myös muutaman portaan alempana kuin ruokailutila ja keittiö. Näin sieltä ei ole suoraa näkyvyyttä keittiöön ja siksi keittiön ei aina tarvitse olla niin tiptop.”

Oivaltavia hankintoja

Talo on sisustettu rouhean lempeästi, uutta ja vanhaa yhdistämällä. Monet rakenteista ovat mustia, kuten ikkunanpuitteet, ovet ja kattopalkit. Portaissa ja seinäpinnoissa on käytetty harmaan sävyjä.

Karoliina sanoo olevansa tarkan markan sisustaja ja tekevänsä oivaltavia hankintoja. Hän maustaa löytöjä ja antiikkia designhankinnoin.

Saunaosastolla on tummanpuhuvan kodikas tunnelma.
Saunaosasto on tummanpuhuva. Amme on Westerbergsin malli Deep R 1600. Laatat ovat Laattapisteestä, Lune Tetys. Saunan lauteet on tehty itse.

”Kun kaipaan kerroksellisuutta, haen suvun tilalta kaikkea ihanaa. Vanhempieni kotoa, joka oli alun perin isäni vanhempien kotitila, löydän vuosikymmenten ajalta vanhoja rottinki- ja koritavaroita. Mielestäni ne antavat sopivasti särmää modernille sisustukselle”, Karoliina sanoo. 

Juttu on julkaistu Dekossa 03/2019.

28.05.2020

X