Avoin keittiö-oleskelutila sijoittuu talon toiseen päätyyn. Puupaneloinnin ansiosta korkea tila ei tunnu kolkolta. Korkea kirjahylly ulottuu portaikossa kellarista yläkertaan asti. 70-luvun punainen tv-tuoli on Markun vanhempien vanha. Tapio Anttilan ON-sohva avautuu lisävuoteeksi. Lattialla on Finarten matto.

Pelkkää puuta! Modernin espoolaisen omakotitalon seinäpinnat ovat pääosin käsittelemätöntä mäntyä

Arkkitehtipariskunnan itselleen suunnittelema omakotitalo valmistui pala palalta itseään täydentäen. Hauskinta on ollut tuumata ja kokeilla yhdessä.

Teksti Aino Loikkanen

Kuvat Niclas Mäkelä

”Halkeaisin, jos pitäisi muuttaa tällaiseen taloon niin, että kaikki olisi valmiina. Tätä on ollut seikkailu tehdä!” arkkitehti Satu Ratinen sanoo kodistaan.

Kahden arkkitehdin yhdessä suunnittelema omakotitalo on 14 vuotta vanha, mutta voisi ratkaisujensa puolesta olla myös uusi. Lattiat ovat betonia, puu on suuressa roolissa ja tilat ovat avoimia ja selkeitä.

Markku Sonninen luonnosteli rantatontille taloa jo edesmenneen vaimonsa kanssa 90-luvulla. Hanke käynnistyi uudelleen, kun Markku ja Satu olivat tavanneet 2000-luvun alussa. Pariskunta pääsi muuttamaan kellarikerrokseen vuonna 2007. Talo valmistui sisältä tämän jälkeen noin kerros per vuosi tahdilla.

27.06.2021

X