Tuoksuuko talo mummolalta tai maakellarilta? Perinnemestari kertoo, mistä hajuista pitää huolestua – ja miten tuoksahduksista pääsee eroon 

Vanhan rakennuksen epämääräiset hajut voivat johtua useasta eri syystä, mutta lähes aina niihin liittyy kosteus. Hajuja vastaan ei pidä taistella myrkkyjen avulla. Rakennus on saatava ­alapohjasta vintille täysin kuivaksi, eikä ilma saa virrata talon alta sisälle.

Teksti Hannu Rinne

Kuvat Jaana Rinne

Vanhassa rakennuksessa on usein erilaisia hajuja, ja hajun lähdettä voi olla vaikea löytää. Usein syy on alapohjassa, mihin on vuosikymmenten kuluessa muodostunut kosteutta.

Pienikin määrä kosteutta synnyttää hometta. Materiaalien pinnalla elävä home ei pääsääntöisesti ole haitallista rakenteille, mutta ihmiselle mikrobien aineenvaihduntatuotteet, itiöt ja mahdolliset myrkyt ovat haitallisia. Lahottajasienet syövät puuta, mutta aiheuttavat harvemmin allergiaoireita.

Tässä sarjassa perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne antaa ohjeita vanhojen rakennusten kunnostamiseen perinteitä kunnioittaen.

13.03.2022

X