Merjan kasvattamat vihannekset syödään Helsingin huippuravintoloissa – näin saaressa syntyy gourmet-sato

Merja Nieminen asuu kesät vanhassa torpassa ja viljelee puutarhassaan vihanneksia. Niiden maku kehittyy saaren olosuhteissa niin herkulliseksi, että ne kelpaavat Helsingin huippuravintoloiden keittiöihin.

Teksti Heidi Haapalahti

Kuvat Teija Tuisku

Saaressa on hiljaista, mutta ei äänetöntä. Mereltä päin puskeva tuuli humisuttaa ja paukuttaa kaarevia muovihuoneita, niiden seinien sisäpuolelle samettikukkien huumaavan tuoksun perässä eksyneet kimalaiset ja korennot kopistelevat muoviseiniä etsiessään ulospääsyreittejä. Melkein kuulee myös kaiken kasvun.

Tammisaaren saaristossa sijaitsevan Långötorpin puutarhan joka sentti on varattu viljelyyn.

Kapeilla käytävillä astellessa saa olla tarkkana, ettei tallo satoa, saati sinne tänne loikkivia pikkusammakoita, sillä vihannekset ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne peittävät polut melkein näkyvistä.

20.06.2020

X